Nieuwsbrief La Grande Borne december 2011

Nog even doorbijten

We zijn alweer een paar weken in Nederland en ik verlang alweer na de rust van Frankrijk.
Mij wordt weleens een negatieve houding over Nederland verweten. Dit is slechts ten dele waar. Het Nederland waar ik mee te maken heb is de Randstad en dat staat in geen verhouding met de rest van Nederland. Hier, in de omgeving van Rotterdam, is het onmogelijk te bepalen hoe laat je ergens arriveert. Het is niet mogelijk aan te geven hoeveel tijd je kwijt bent om een relatief korte afstand van pakweg 20 km te overbruggen. Als je uiteindelijk op de bestemde plaats bent aangekomen is het nog maar de vraag of je een parkeerplaats kunt vinden. In de afgelopen periode ben ik er niet in geslaagd een gratis parkeerplaats vinden. Nu willen ze hier het parkeren via de mobiele telefoon laten lopen. Leuk met een franse mobiel. Je wordt gedwongen om ook hier een mobieltje aan te schaffen.
Wat ik wilde doen in Nederland is bijna afgerond. Brilreparatie bij de opticien en een nieuwe laptop aanschaffen zijn de laatste zaken.

Het is nu ook de periode om eens rustig het afgelopen jaar te evalueren.

 

Begin februari en al fraai weer. Het is april. De éénjarig planten wachten tot de IJsheiligen voorbij zijn. Dan kunnen ze de tuin in. Een verrassing waren de bloeiaren in de palm. Het was voor de eerste keer in ruim 10 jaar.
Met behulp van extra man-vrouwkrachten een al jaren in de wegstaande boom omgezaagd.
Mei kersentijd.
Een verplicht nummer. De opkweek van courgettes. De zaailingen zijn verpot.
Inmaaktijd.
De jamproduktie draait op volle toeren.
Iedereen wordt voor de jamproduktie ingezet. Courgetteoogst gaat van start.
Courgettesoep en Courgettes in het zuur worden geweckt.
Maanden heeft het niet geregend. Ondanks regelmatige watergiften was de oogst van aardappelen teleurstellend Bij de verbouwing was verzuimd een tweetal horren aan de achterzijde in de opdracht mee te nemen. Met wat creativiteit dan maar zelf maken. Door de droogte leek het of de bonenoogst zou mislukken. De opbrengst van de struiksperziebonen was inderdaad minimaal. De stoksperziebonen maakten dit meer dan goed.
Belangrijk is tijdig te zorgen voor een voldoend houtvoorrad voor de koudere maanden. Bij een temperatuur van 35 graden werd in augustus de wintervoorraad afgeleverd. Tomatensaus, tomatenjam, gedroogde tomaten. Vrijwel elke variant van tomaten conservering hebben we toegepast. Zelf ben ik geen liefhebber van tomatensoep, dus geen soep. In de herfst noten en vetbollen voor de vogels opgehangen.
Terwijl je ze nauwelijks ziet kwam er direct een eekhoorn op bezoek.
 
Andere bezoekers waren hoornaars. Ik wist dat ze op zolder zaten maar eerst in november had ik de moed om het nest te verwijderen. Moestuin ligt er winterklaar bij.  

 

 

Onderstaand een overzicht van onze produktie in 2011. Mijn toppers zijn gedroogde tomaten en vijgen in rode wijn.

Links

 

Een uitgebreid(er) overzicht van de gebeurtenissen gedurende dit jaar staat op de website.
klik hier om naar de webpagina te te gaan.

Deze en voorgaande nieuwsbrieven zijn terug te vinden op:

Archief nieuwsbrieven

Ruud en Elsa Kars zijn al een eind op weg met hun nieuw site.

Bekijk de nieuwe website van Ruud en Elsa.