Nieuwsbrief La Grande Borne februari 2012

Welkom terug
Vrijdag 10 februari werd 's Gravendeel sneeuwloos verlaten maar hoe zuidelijker des te meer sneeuw.
Voor de duisternis nog snel even de auto uitladen, kachel aanmaken en koffie zetten.
Uit de kraan kwam maar een heel klein straaltje water. Dit had al een veeg teken moeten zijn.

De melding dat in de logeerkamer de kachel lekte werd in eerste instantie door mij nog als onzin afgedaan. Elektrische kachels verliezen geen water.
Maar er lag wel een flinke plas. Snel wat handdoeken op de grond en de kledingkast verschoven naar een droog plekje.
De volgende melding kwam uit de badkamer. Daar stond het water al enige centimeters hoog. Vlug de hoofdkraan dicht gedraaid zodat het niet erger kon worden dan dat het al was.

Gelukkig stonden er nog een aantal 2Liter flessen bronwater zodat de drinkwatervoorziening niet direct problemen opleverde. Het doorspoelen van het toilet was wel een probleem. Door het sluiten van de hoofdkraan werd de stortbak niet gevuld.
Op het terrein is nog een waterput. Deze was niet bevroren en konden er emmers water worden
gevuld voor het vullen van de stortbak.

Zaterdag was het voor 4 weken boodschappen doen in Nontron en 's-middags een bezoek aan Maison de Porcelaine in Aix sur Vienne (ongeveer 50 km).

Pas Zondag durfde ik de hoofdkraan weer open te zetten. Het was duidelijk waar het lek zich moest bevinden. Het water kwam tussen de binnenmuur van de badkamer en de buitenmuur omhoog en was niet over het hoofd te zien. Hoofdkraan weer dicht en opnieuw dweilen.

Maandagochtend op zoek naar een loodgieter. In 'Drop of Stroopwafels', een bulletin voor Nederlanders woonachtig in Frankrijk, had ik eens een advertentie gezien van een Nederlandse loodgieter, die een paar km verderop woont.
Zonder auto ben je wel beperkt en om nu per telefoon in het Frans uit te leggen wat er hand de hand is vertrouwde ik mij niet toe. Ik praat makkelijker als ik iemand kan zien. Daarnaast hebben Franse aannemers soms moeite om afspraken na te komen. Zelfs een telefoontje kan er niet af als een afspraak niet door kan gaan.

Maandagmiddag ontving ik twee e-mails met de melding dat mijn voicemail was ingesproken. De loodgieter kon die namiddag langskomen. Uitgelegd waar hij moest wezen en binnen 10 minuten stond hij voor de deur. Files kennen ze hier niet.

Ja, toen moest toch weer de hoofdkraan worden geopend. Je kon het niet over het hoofd zien waar het water binnen stroomde. Toen kwam de vraag hoe gaan we dit oplossen. Maken we een gat in de buitenmuur of gaan we via de binnenmuur van de badkamer. Voor de volgende dagen was flinke vorst voorspeld en buiten was het al donker. Om de volgende dagen met een open buitenmuur te zitten met de kans van opnieuw bevriezen heb ik gekozen om via de binnenmuur op zoek te gaan naar de lekkage. Ik wist dat Angela zeker niet blij zou zijn met deze keuze, maar het lek moest worden gedicht. Na een klein uurtje was het verholpen en bleef ik achter met een gesloopte binnenmuur en een te dweilen badkamer.
Door al dat gedoe was ook het water in de boiler weggelopen en tegen 1:30 uur in de nacht was er weer warm water. Na 4 dagen kon ik eindelijk weer douchen.

De wateroverlast had het hele aankomstschema in de war gestuurd. Alle weggebrachte spullen stonden in de bijkeuken, overal stonden emmers, badkamerkleedjes, dweilen en handdoeken hingen te drogen. Gelukkig beschikken we over diverse elektrische kachels waardoor de bijkeuken werd omgetoverd in een drooghok.

Alles wat voor handen was werd benut om de watervloed tegen te houden. Even later was het prijs in de badkamer. De waterhoogte valt af te lezen aan de donkere stoelpoten. Op welke hoogte bevinden zich de leidingen? Geen rekenfout gemaakt.
Na 20 jaar geen reserve tegeltjes meer. Gelukkig hangt de verwarming op de juiste plaats. Koppeling hersteld. Opruimen en dweilen. Koud karwei. In de schuur was het toilet volledig bevroren.

 


Winter in de Dordogne. Ook voor de bewoners was het jaren geleden dat zo'n lange periode met vorst en sneeuw voorkwam. Niemand is hier op dit soort weer ingesteld. Rayonhoofden: Nooit van gehoord.
Leven heeft hier 3 weken stilgestaan. Scholen 3 weken dicht.

Links

 

Een uitgebreid(er) overzicht van de gebeurtenissen gedurende dit jaar staat op de website.
klik hier om naar de webpagina te te gaan.

Deze en voorgaande nieuwsbrieven zijn terug te vinden op:

Archief nieuwsbrieven

 

De website van Ruud en Elsa Kars wordt steeds uitgebreider.
Bekijk via deze link hun website.