Nieuwsbrief La Grande Borne juni 2011

De overgang van voorjaar naar zomer kwam hier hard aan. Was het de laatste dag van voorjaar nog ruim 30 graden, op de eerste zomerdag lag de temperatuur niet boven de 16 graden.
Binnen twee dagen was het koude frontje verdwenen en werden de ruim 30 graden weer gehaald.
Jaloers luisteren we soms naar de Nederlandse weerberichten. Iets van de regen is hier meer dan welkom. Zelfs het dagelijks sproeien zet geen zoden aan de dijk. De opbrengst van de moestuin heeft hier zeker onder te lijden.

Nu je hier langer verblijft kijk je ook anders tegen het weer aan. Anders dan vakantiegangers verlangen we naar een regelmatig regenbuitje. Jaloers kijk ik de laatste dagen naar de Tour de France. In andere gedeelten van Frankrijk vallen heerlijke regenbuitjes.

Fransen blijven je hier nog steeds weer verbazen. Ik weet dat we alles met een Randstad-achtige blik bekijken. Onlangs was ik (erg) laat met het klaarzetten van de vuilnisbak langs de weg. Toen ik het bospad afliep reed de vuilniswagen op de openbare weg al voorbij. De bestuurder zag mij het pad aflopen, stop en kwam achteruit rijdend terug om de bak nog te kunnen legen. Waar vind je dit nog in Nederland. Onlangs moest de uitlaat van de auto worden gerepareerd. Keurig werd ik terug gebracht en in de namiddag opgehaald.

Het zachte fruit is inmiddels verwerkt aardbeien, aalbessen, frambozen en abrikozen zijn tot jam verwerkt en het is nu wachten op de eerste groenten voor de weck.

Oogst zal, door de extreme warmte en droogte, veel minder zijn dan voorgaande jaren.
Ben nu op zoek naar het naslagwerk "Tuinieren in de Sahel"

'

 

Het voorjaar staat in het teken van de jamproductie. Mijn rol beperkt zich tot het roeren in de pan. Normaal is dit een groen gazon.
Palmen en Vijgen zijn deze omstandigheden gewend.
De vijgenoogst ziet er veel belovend uit. Extra voorzieningen voor watergiften aan de tomaten.
Courgettes zijn verspeend. Moeten nog wat groter worden voordat ze in de moestuin kunnen worden geplant
De gezaaide courgettes geven nu al de eerste vruchten. Ook walnoten lijken geen nadelige gevolgen van de droogte te ondervinden

 

 

Links

 

Een uitgebreid(er) overzicht van de gebeurtenissen gedurende dit jaar staat op de website.
klik hier om naar de webpagina te te gaan.

Deze en voorgaande nieuwsbrieven zijn terug te vinden op:

Archief nieuwsbrieven

Wij zijn niet de enigen met een website.
Ook Ruud en Elsa Kars hebben de weg naar het internet gevonden.

Bekijk de website van Ruud en Elsa.

Ruud is hard bezig met een vernieuwde website. Nog even geduld en dan kan deze site worden opgeroepen.