Nieuwsbrief La Grande Borne september 2010

Het seizoen zit er bijna op.
Wanneer er vijgenjam wordt gemaakt en de walnotenoogst wordt verzameld weten we dat de terugkeer naar Nederland voor de deur staat.
In september is nog een kort bezoekje aan Nederland gebracht. In een week hebben we snel weer een aantal zaken afgerond.
Met een nieuwe TV, satellietontvanger, DUO-lnb en bollen weer naar Abjat teruggekeerd.

Hier in Frankrijk lopen de aktiviteiten ook terug. Oogst van de moestuin is vrijwel tot nul gereduceerd. Nog wat sla, broccoli en tomaten. Geeft ons weer de tijd om wat tuinrenovatie uit te voeren. Na in het voorjaar één van de borders leeggemaakt, bemest en gespit te hebben ging eind september een andere border op de schop. In NL klaagt men over 'zware' klei hier zijn het stenen (rotsblokjes) en wortels die je het leven lastig maken.

Eind september een toch wel onverwachts bezoek van Cees en Nel Vogel, die op de terugreis even kwamen aanwippen.
Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om de nieuwe schotel aan de schuur te bevestigen zodat ook in de logeerkamer naar TV kan worden gekeken. Het was een geluk dat Cees erbij was, want men had verzuimd muurbeugels bij de nieuwe schotel mee te leveren. Gelukkig lag op zolder nog een hele oude schotel met bevestiging zodat het probleem creatief kon worden opgelost. Hergebruik in optima forma.

Aansluiten DUO-LNB op de bestaande schotel

 

Aan de achterzijde van de schuur wordt de nieuwe schotel opgehangen De border bij de lindeboom wordt onder handen genomen. De eerste planten staan op hun nieuwe plaats.
De walnotenoogst van dit jaar. De oogst van 2009 is nog niet op. Vijgen beginnen eindelijk te rijpen. De eerste potjes jam staan al in de voorraadkast. Voor de bonen is het seizoen over.
De laatste tomaten. Met 10 kg tomatensaus en maanden directe consumptie van tomaten een niet onaardig jaar. De laaste fuchsia-stekken. Nu nog overwinteren. Met 2 cyclamenknollen begonnen. Duurt wel een paar jaar voordat je zo'n verzamelding hebt.

De laatste oogst van het jaar Broccoli

Links

 

Een uitgebreid(er) overzicht van de gebeurtenissen gedurende dit jaar staat op de website.
klik hier om naar de webpagina te te gaan.

Deze en voorgaande nieuwsbrieven zijn terug te vinden op:

Archief nieuwsbrieven

Wij zijn niet de enigen met een website.
Ook Ruud en Elsa Kars hebben de weg naar het internet gevonden.

Bekijk de website van Ruud en Elsa.