vorige pagina
Startpagina
Jaaroverzicht 2004
volgende pagina

Er was een sneeuwstorm toen op 26 februari 2004 werd vertrokken voor eerste bezoek van 2004. Nog voor de Moerdijkbrug vroeg ik mij af of het niet verstandiger was te keren en gewoon aan het werk te gaan in plaats van door te rijden naar de Dordogne. In België wordt het zeker beter hield ik mij tegen beter weten in voor. Eerst in de omgeving van Lille veranderde de kleur van het asfalt en de druk op het gaspedaal. Parijs werd zonder noemenswaardige problemen genomen en in de buurt van Limoges brak de zon door. In vergelijking met het weer tijdens het vertrek uiterst aangenaam.
De volgende ochtend was het weer beduidend minder. De eerste sneeuwvlokken dwarrelden naar beneden. Sneeuw komt niet alle jaren voor. Bij de aankoop had men ons verzekerd dat dit slecht éénmaal in de 10 jaar voorkomt. Snel van de gelegenheid gebruik gemaakt om een een paar foto's voor het thuisfront te schieten.

Het was structureel winterweer en de planning om het resterende gedeelte van de moesttuin te spitten viel nu al in duigen. Per dag slonk de voorraad haardhout zienderogen. Noodgedwongen 'overwinterde' ik binnen bij haardvuur en PC. De volgende dagen werd de omgeving omgetoverd tot een alpine landschap. Fraai om te zien maar funest voor het geplande werk.

Het voorjaar had een vriendelijker weerbeeld.
In april konden de aardappelen en uien worden gepoot. In de Pinkstervakantie waren bonen, brocolli en tomaten aan de beurt

Inmiddels was ook de golfbaan ontdekt. Tijdens een tussentijds bezoek in juli werd het onkruid in de moestuin onderhanden genomen. Regen en zon had het onkruid goed doen groeien.
4 dagen was te kort om de moestuin op orde te brengen. Het was goed te zien wat was gedaan.
Het waren vreemde geluiden in de nacht en het duurde even voor gelocaliseerd werd waar dit allemaal vandaan kwam. Het was de speakerbox van de audio-installatie in de keuken. Toen de box werd opengemaakt was deze volledig opgevuld met glaswol. Tijdens het verwijderen van de glaswol sprong plotsklaps een eikelmuis uit de geluidsbox. Zij had de box gebruikt als kraamkamer voor haar jongen

In de folder van InterMarché stond een opblaasbaar zwembad. Kinderen direct enthousiast. Op naar Nontron en inladen. De zomer kan beginnen.

Er zijn zaken, die steeds weer worden uitgesteld. In de loop der jaren waren de schuurdeuren danig in verval geraakt.
De inloopdeur viel bijna van ellende uit elkaar. Een speurtocht naar geschikte materialen bracht een tafelblad aan het licht. Dit was jaren geleden door ons gemaakt van plankdelen. De grootte van het blad was meer dan voldoende zodat er geen excuus meer was op de klus op te pakken
Uit Engeland hadden wij een aantal jaren geleden een nesthok voor vleermuizen laten overkomen. Dit 'bathouse' was volgens de bijgeleverde instructructie op de correcte plaats opgehangen. Tijdens de koffie hoorden we wat vreemde geluiden boven ons hoofd achter de wandthermometer. 2 vleermuizen en een salamander kwamen te voorschijn. Door het zonlicht verblind bleven ze keurig zitten
(spaanse vlag)
Na de zomervakantie was het wachten op oktober. Met Jaques Bonneau had ik in juli afgesproken dat hij in de eerste week van oktober 6 m3 brandhout en een wagen mest zou brengen. Toen ik het terrein op reed zag ik geen hout en geen mest. Dat was behoorlijk balen. Op de planning stond een renovatie van de siertuin. Het grootste gedeelte van de tuin moest worden gespit en bemest.
De nog aanwezige houtvoorraad was zo gering dat, bij slecht weer, wij de komende weken kou zouden leiden.

Het weer op de dag van aankomst was voortreffelijk. Ruim 20 gr. 'korte broeken weer'. Na de auto te hebben uitgepakt trof ik verscholen achterin de moestuin een berg mest aan

 

Als eerste stond de renovatie van het Hosta Hoekje op het programma. Door de verzamelwoede van Angela was de huidige ruimte te klein. Een paadje en een stuk siertuin werden aan de Hosta's opgeofferd.

 

 

Als tweede project(je) stond de verandering van het stuk tuin langs het bospad. Eerst werden alle planten en struiken verwijderd.

Er is voldoende mest voor sier- en moestuin. Glibberend en soppend wordt kruiwagen na kruiwagen gevuld. De frambozen hebben deze winter zeker geen last van de vorst. Jaques had de volledige hoop boven op de frambozen gedeponeerd.
 
Zondag werd dan eindelijk het haardhout gebracht. Angela heeft moeite om over de berg van 6 m3 te kijken.
Met een dreigende regenbui in het vooruitzicht moest het hout snel in de houtschuur worden opgeslagen. Na zo'n
5 uur was dit volbracht. Een vorstelijk gezicht zo'n vol houthok
.
Het seizoen zit er op. Tomaten in de moestuin lopen zelfs niet meer op hun laatste benen. Bij de snijbonen ligt nog een volgroeide courgette. De schil is zo hard dat zelfs met een mes dit vrijwel niet te snijden valt. Als niet consumptie-geschikt is dit afgeschreven.
 

Oktober was niet het laatste bezoek. Samen met collega Koos Vijfvinkel werd eind november-begin december nog een bezoekje gebracht aan La Grande Borne.
Twee ICT'ers gewapend met laptop en modem kunnen de tijd wel doorkomen.

Zoals rechts te zien is eindelijk een werkplek naar ons hart!!!!

Het gebruikelijke wensenlijstje was dit keer aan de korte kant. Een spotje in de keuken en een buitenlamp bij de garagedeur .
Naast een begenadigd automatiseerder is Koos ook bedreven in de keuken. De vraag wie er gaat koken was dan ook snel beantwoord.

Het mocht dan wel inmiddels december zijn maar er waren ook dagen dat de thermometer 20 graden aangaf.

De Hosta's in het nieuwe hostavak waren in december al met de winterslaap begonnen.

vorige pagina
Startpagina
Jaaroverzicht 2005
volgende pagina