vorige pagina
Startpagina
Jaaroverzicht 2005
volgende pagina
Begin maart, de elfde om precies te zijn, werd het eerste bezoek aan Abjat gebracht. In tegenstelling tot Nederland zag de weersverwachting voor de Dordogne er een stuk beter uit. In Noord-Frankrijk waren de velden nog bedekt het sneeuw. Dit beeld was tot Limoges te zien. Voorbij Limoges in de buurt van Chalus brak eindelijk de zon door. Opgewekt door dit prachtige weer bereikte ik La Grande Borne. Eén van de eerste akties is het openen van de hoofdkraan voor de watertoevoer en het indrukken van de hoofdschakelaar voor de electriciteit. Na een korte wandeling door tuin en moestuin wordt koffie gezet en de auto uitgepakt. Marokko-Ronnie noemen ze mij hier, vanwege de grote lading die tot elke keer weer moet worden meegenomen.

Al snel kwam ik tot de ontdekking dat de binneninstallatie niet geheel ongeschonden de winter was doorgekomen. In het keukenkastje van de buitenkeuken spoot het water het terras op. Een pak van mijn hart. Bij nadere controle bleek dat de flexibele aansluiting door vorst uit de koppeling was gedrukt. Gelukkig geen gesoldeer en kon ik het met twee steeksleutels repareren. Het was niet het enige defect. Ook de aansluiting van de wasmachine was uit de koppeling gedruktt. Ook hier was gelukkig sprake van een knelkoppeling, zodat dit simpel kon worden verholpen.
Een oude discussie met Angela werd in mijn nadeel beslecht toen ik aan de rand van het toegangspad een cluster narcissen ontwaarde. Deze narcissen waren afkomstig van een potje narcissen gekocht op de markt.
Ondanks mijn bewering dat dit geprepareerde narcissen waren en, dat planten van de bollen niet tot resultaat zou leiden, had ik om verdere discussie te voorkomen deze geplant. Het resultaat bevestigde mijn ongelijk.
Rond de vogeldrinkbak stonden de sneeuwklokjes in bloei en ook de crocussen gaven aan dat het voorjaar in aantocht was.
In de moestuin zijn aardappelen en uien geplant. Voor de aardappelen wat aan de vroege. Maar ja, wat niet kan zoals het moet, moet maar zoals het kan.
Het stukje tuin onder de Rhus was één grote wildernis. In de moestuin stonden nog een groot aanta Buxus-stekken. Vanwege het bezoek van Angela aan Siego in Australie wqas ook het volgend bezoek celibatair. Koos Vijfvinkel was gelukkig bereid om mij deze periode te vergezellen.
Koos Vijfvinkel in aktie
Veel bezoek kregen wij niet. Een verwaalde pad. En gezinsuitbreiding van een in de druif nestelende duif. Van een boekenkastje hebben we nog een nuttige opbergruimte in de keuken gemaakt
De nieuwe aanwinst, een bouwsteiger, werd direct ingezet voor het snoeien van de druif Wel enigzins prijzig maar een welkome aanwinst. Het snoeien nam nog geen ochtend in beslag. Op de oude manier, met een keukentrapje, duurde dit karweitje een hele dag. Ook Angela kon er goed mee ovenweg. Zij was het dan ook die het snoeiwerk voor haar rekening heeft genomen.
Extra marteriaal moet wel een (opberg)plaatsje krijgen. Van de gelegenheid gebruik gemaakt de schuur weer eens op te ruimen.
Tijdens de herfstvakantie in oktober was het prachtig weer. Zelfs in de walnoot zagen noten hangen. .Voor het eerst in 12 jaar konden we walnoten oogsten Onze eerste walnotenoogst
Behalve een walnotenoogst hadden we ook voor het eerst in 12 jaar een vijgenoogst. In korte broek. Als Angela zo gekleed gaat kan iedereen er zeker van zijn dat het schitterend weer is. Waar je ook kijkt in de Perigord overal kom je kastanjes tegen.
Belofte maakt schuld en voor Koos V. een emmer kastanjes gevuld. Het seizoen zit erop. Er zijn nog wat groene tomaten maar daar houdt het dan ook mee op. Lege staken. De snijbonen zijn voorbij.
Bijzondere aandacht krijgt het bed aardbeien. In de zomer vrijwel allemaal verdroogd. Gelukkig hebben de resterende voldoende runners geproduceerd. Het blijft een bijzonder jaar. De appelboom `Court Pendu´ heeft eindelijk besloten vruchten te dragen. De schoningsaktie rond de Rhus gaat door. Het onkruid is verwijderd en er zijn rozen in het buxus-perk geplant
 
We hebben nieuw buren. In het huis (met de golfplaten dakbedekking) aan het einde van ons terrein. Tijdens de herfstvakantie brachten zij ons een bezoek om zich voor te stellen. Zijn inmiddels op bezoek geweest. Gewoon een stukje pampasgras  
     
     
vorige pagina
Startpagina
Jaaroverzicht 2006
volgende pagina