vorige pagina
La Grande Borne
Naam Ocimum basilicum
  Basilicum
Familie Lamiaceae/Labiatae
Lipbloemechtigen
Categorie (tbv rotatieschema) Bladgewassen
Land/Gebied van herkomst Afrika / India
 
Geurig en smakelijk éénjarig kruid dat afhankelijk van de soort kleine of grote aromatische bladeren heeft.
Een warmteminnende plant met vierkante, geribbelde stengels en kleine, geurende witte bloempjes in de zomer.
Om de plant bossig te houden regelmatig blaadjes knippen
witruimte

Koningskruid (Ocimum basillicum ) is een geslacht uit de lipbloemen familie (Labiatae oftewel Lamiaceae) . De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar "Basileus" koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid . De plant stamt Oorspronkelijk van het Afrikaanse continent.

In de Italiaanse keuken is Basilicum een zeer gewaardeerd kruid, het wordt daarom in Italië op grote schaal geteeld. Ook Frankrijk, Marokko en Egypte zijn grote producenten, maar met ±15 ton per jaar is India de absolute koploper.

Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid. Door stekken is de plant ook vegetatief te vermeerderen. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks.

Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.

Basilicum kan je ook in potten op terras of balkon kweken.

Opkweek

Kweek basilicum op een warme en beschutte plaats. Geef regelmatig water, maar laat ze tussendoor even droog komen en indien nodig even bij mesten.

Zaai in maart bij 13°C in potten en verspeen ze later in bakken bij dezelfde temperatuur. Een constante temperatuur is uiterst belangrijk. Hard de plantjes af en zet ze eind mei op de plaats van bestemming in rijen van 35 cm en 30 cm in de rij. Of zaai in mei rechtstreeks ter plaatse. Pluk de bloemen weg, om de groei van het blad te stimuleren.

Hou ook rekening met schimmels, want wie basilicum te dicht bij elkaar aan zet zal al gauw ondervinden dat een pluizig schimmel de kop opsteekt.
Zorg dus voor voldoende verluchting tussen de planten.

 

Toepassingen

Verse kaas, feta of platte kaas worden een delicatesse na toevoeging van basilicum. Ook in tomatengerechten zoals spaghetti, tomatensaus of op de pizza komt dit kruid ten volle tot zijn recht.

Je kan hem ook toevoegen aan kroketten en koekjes. Soepen gekruid met basilicum worden overheerlijk. Maar basilicum past evengoed bij kip, lamsvlees en kalfsvlees.

Gebruik basilicum ook als thee, compres of etherische olie.

   

Pesto

Ingredienten

75 gr flIngesneden basilicum
2 eetlepels pijnboompitten
50 gr fijngeraspte Parmezaanse kaas
3 fijngesneden teentjes knoflook
6 eetlepels olijfolie

 

 

Bereiding

Meng de basilicum, pijnappelpitten, kaas en knoflook in een mixer tot u een dikke, groene, aromatische massa heeft.
Voeg beetje voor beetje de olie toe tot ze goed is opgenomen.
 
Basilicum(Ocimum basilicum) of Bazielkruid is een kruid uit India en Indonesie, dat bij ons eenjarig wordt opgekweekt. Het zijn mooie planten, waarvan de blaadjes worden gebruikt. Dark Opal' heeft roodachtige stengel en donkerrode bladeren. Door het hoge antocyaan gehalte is de smaak extra pittig. Zaaien: in de periode april-mei in potjes op een warme plek. Na opkomst in juli uitplanten in de vollegrond. Planten op afstanden van 20 x 20 cm. Zeet de planten op een zonnige plaats. De grond tijdens de groei goed vochtig houden. Oogst: de onderste blaadjes en jonge topjes in de periode juli-september. Toepassing: in soepen en sauzen, bij vlees- en visgerechten en in salades. Verder te gebruiken bij de inmaak van augurken. Bazielkruid werkt eetlust opwekkend. Het blad kan ook gedroogd worden.
Grove Basilicum (Ocimum basilicum) is een kruid uit het Middellandse-Zeegebied dat uitsluitend eenjarig wordt gekweekt. Het zin mooie planten, waarvan de blaadjes worden gebruikt. Zaaien: in de periode april-mei in potjes op een warme plek. Na opkomst in juli uitplanten in de vollegrond. Plant op afstanden van 20 x 20 cm. Zet ze op een zonnige standplaats. De grond tijdens de groei goed vochtig houden. Oogst: de onderste blaadjes en jonge topjes in de periode juli-september. Toepassing: in soepen en sauzen, bij vlees- en vis- gerechten en in salades. Verder te gebruiken bij de inmaak van augurken. Bazielkruid werkt eetlustopwekkend. Het blad kan ook gedroogd worden.