vorige pagina
La Grande Borne
Naam Allium schoenoprasum
Bieslook
Familie Alliaceae
Look
Categorie (tbv rotatieschema) Wortelgewassen
Land/Gebied van herkomst Europa - Noord Azië
 
Bieslook ( Allium schoenoprasum ) behoort tot de Lookfamilie en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui , prei , knoflook en dergelijke. Het is een vaste plant afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Bloeit in juni-juli, in blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor. Dit soort planten zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat ze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere ' bol ' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels . Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming. De plant is pollenvormend (syn. voor zodevormend), en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van Amarylis . Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hebben de neiging taai te worden. De bollen die zich vormen aan de uiteinden van de stengels zijn niet voor consumptie geschikt. Zij hebben een hallucinerende werking en kunnen ernstige concentratie- en erectieproblemen veroorzaken. Om te eten wordt het als kruid vaak in een slade gebruikt.
Standplaats
Bieslook verkiest een kalkrijke, goed bemeste (organische meststoffen), vochtige grond, dit zowel op een schaduwrijke maar tevens op een zonnige plaats.
Bieslook is de plant bij uitstek voor de kleine tuintjes, maar ook in potten op de vensterbank buiten of op ons terras is dit een ideaal zeer dankbaar en snel bij de hand keukenkruid.

Opkweek
Vermeerderen van bieslook kan ofwel door zaaien of scheuren. Dit laatste is wel het meest in trek en men heeft vlug grote planten. Zaaien kan in maart-april in potjes onder glas. Gebruik goede potgrond en dek de zaadjes af met een dun laagje rivierzand. Het jonge bieslook wordt uitgeplant in mei-juni, men kan reeds oogsten in het vroege najaar.

 
OPGELET: hou bieslook voldoende vochtig tijdens de opkweek. Scheuren van bieslook kan men best in het voorjaar, hiervoor gebruiken we goed gevormde plantjes die we uit elkaar trekken of scheuren. Uitplanten kan op 20 cm ofwel in potten.

Bieslook kan geplaagd worden door roestziekte(schimmelziekte), dit kan voorkomen worden door de plantjes op een zonnige en luchtige plaats te zetten (snel opdrogen van het gewas). Indien de plant aangetast is kan ze best afgesneden worden tot tegen de grond, de nieuwe jonge scheutjes die daarna verschijnen zijn dan meestal vrij van deze schimmelziekte, dit door hun jeugdige kracht.

click picture to enlarge
Gebruik in de keuken
Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De pijpvormige blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten, ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.
 
Fijne Bieslook (Allium schoenoprasum) is een gewas dat jaren achtereen kan blijven staan. Het groeit goed op alle grondsoorten. Het is een lid van de uienfamilie en heeft een lekkere fris-pittige smaak. Bovendien bloeien de planten prachtig met violetblauwe bolvormige bloemschermen. Daarom worden ze ook vaak als nuttige randplanten toegepast. Zaaien: in de periode maart-augustus op regels of rijen. Houd tussen de rijen 20 cm ruimte. Niet te zonnig zetten, halfschaduw is beter. Bieslook kan ook binnen in potjes op de vensterbank gekweekt worden. Oogst: vanaf het moment dat de stengeltjes zo'n 15 cm hoog zijn, kunnen deze worden gesneden. Er wordt steeds nieuw blad gevormd. Toepassing: vers gesnipperd in salades, soepen, sausen, aardappel- en vleesgerechten en bij diverse groentes. Bieslook kan ook gedroogd worden.