vorige pagina
La Grande Borne
Naam Borago officinalis
Komkommerkruid
Familie Boraginacea
Ruwbladigen
Categorie (tbv rotatieschema) Kruiden
Land/Gebied van herkomst Zuid Europa (landen rond Middellandsezee)
 

Komkommerkruid of ook wel eens bernagie genoemd is een gekend keukenkruid afkomstig van de landen rond de Middellandse Zee en werd door de  eeuwen heen verspreid over gans Europa en Noord-Amerika. Bij de Grieken en de Romeinen stond dit kruid in hoog aanzien. De gekende Romeinse Plinius schreef over deze plant ”ego Borago Daudia semper” wat vrij vertaald “ik borago breng altijd moed” betekent. Om moed te geven werden ze aan de kruisvaarderd gegeven in een drankje bij vertrek. De nobele eigenschappen komen wellicht door de grote hoeveelheid calcium, kalium en mineraalzouten.In de Middeleeuwen liet men de bladeren in wijn trekken, deze werd daarna gedronken om melancholische stemmingen te milderen en om letterlijk en figuurlijk moed in te drinken. Uit onderzoek mag worden geconcludeeerd dat dit kruid werkt op de bijniereb, die dan meer adrenaline produceren

Borago zou van het Italiaase “borra” komen wat  “wol” betekent, verwijzend naar de dikke, grijze en korte beharing  van de plant, deze valt bij het betasten onmiddellijk op:  ruw en  zilverachtig van kleur, dus helemaal niet verwonderlijk dat de plant behoort tot de “Familie van de Ruwbladigen” (Boraginacea).  

Komkommerkruid (verwijst naar de geur en het aroma van deze plant dat sterk doet denken aan  komkommer) is een winterharde éénjarige plant met  hangende,  blauwe stervormige bloemen, deze worden druk bezocht door bijen, deze zorgen op hun beurt voor een heerlijke honing. De plant die tot 1 m hoog kan worden heeft een holle stengel met ruwe, eivormige bladeren, ze is zeer gemakkelijk te kweken.

Oorspronkelijk gebruikte men dit kruid om zijn geneeskrachtige waarde, momenteel wordt het echter gebruikt  als keukenkruid.

witruimte
Standplaats
Komkommerkruid is een kruid dat weinig eisen stelt en in praktisch  alle grondsoorten gedijt, komt jaarlijks zonder enige moeite op dezelfde plaats terug doordat het zich zelf gemakkelijk uitzaait. Een humusrijke grond  en een goede organische bemesting zullen echter fors groeiende planten leveren met een uitstekend aroma. Opkweek De vermeerderingswijze zal zoals bij de meeste éénjarige planten bestaan uit het zaaien .
Dit kan gebeuren in de lente (maart –april), zowel in pot als in de volle grond. De bloeitijd is in juni - augustus.
Men kan ook zaaien in het najaar (sept-okt), deze planten kunnen gezien hun wintervastheid de koude trotseren en geven al bloemen in mei.  Planten sterven na de bloei en zaadvorming af, dus best zaaien in het voor- en  najaar, zo kunnen we er het ganse jaar optimaal van genieten.

Men kan de zaden ook aankopen, eenmaal gekweekt komen de plantjes vanzelf terug. De plant is ook door zijn ruwe opbouw weinig gevoelig voor ziekten of insecten.


click picture to enlarge

Gebruik in de keuken
Zowel de bladeren als de bloemen  worden in de keuken gebruikt.

De bladeren kunnen samen met koolbladeren (2 delen kool en 1 deel komkommerkruid) gekookt worden.
Ook kan men de zuivere blaadjes gebruiken en klaarmaken zoals spinazie.
Gehakte bladeren worden op het einde van het kookproces zowel aan soep als aan hutsepot toegevoegd.
In salades en bij zachte kaas is komkommerkruid een delicatesse.
Door zijn licht zoute smaak is  het ook een vervanger en smaakmaker bij  zoutloos dieet.

Opgelet : komkommerkruid dient steeds vers gebruikt te worden.

De blauwe bloemen zijn zeer gewaardeerd in de moderne keuken en hebben een hoge decoratieve waarde. Alcoholische dranken op basis van jenever of gin  kan men versieren met enkele bloempjes (succes gegarandeerd). Ook in komkommersoep kan men zich aan enkele bloempjes wagen (origineel). Geglaceerd  als decoratie voor cake zijn ze pas helemaal speciaal !

Gedroogde bloemen worden gebruikt in potpourri .

TIP voor de moestuin: komkommerkruid is een ideale metgezel voor tomaten en maakt hun smaak voller. Ook  pompoenen en aardbeien leven harmonieus samen met deze plant en komt hun smaak ten goede


click picture to enlarge
 

   
 
Borage (Borago officinalis) is een eenjarig plant met ruwe, harige bladeren en werkelijk schitterend blauwe bloemen aan forse stengels. Het gewas wordt ook wel komkommerkruid of bernagie genoemd . Het groeit erg snel. De bloemen trekken veel hommels en andere insecten aan. De smaak van het blad is friespittig. Zaaien: in de periode maart-augustus op regels of rijen. Houd tussen de regels 30 cm afstand aan. Na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) tot de overblijvende planten op 35 cm afstand van elkaar staan. Het zaad kiemt gemakkelijk en de planten worden ca. 50 cm hoog. Ze zaaien zichzelf gemakkelijk uit. Oogst: jong blad en bloemen tijdens de hele groei en bloeiperiode. Toepassing: blad meegekookt met bijv. bieten en bonen. Vers in rauwkostschotels. Bloemen in salades, dranken compotes en als garnering."