vorige pagina
La Grande Borne
Naam Brassica oleracea
Broccoli
Familie Brassicaceae
Kruisbloemenfamilie
Categorie (tbv rotatieschema) Koolgewassen
Land/Gebied van herkomst Middellandse-Zeegebied
 

Broccoli en bloemkool zijn zeer nauw verwant.  Pas sedert een twintigtal jaar kent de groente bij ons een stijgende populariteit. Broccoli heeft een iets krachtigere smaak dan bloemkool. Het deel dat geoogst wordt is een eindstandig scherm met een verzameling uitgegroeide bloemknoppen, en daarnaast ook dikwijls de schermen op de zijscheuten die ontstaan na het oogsten van hoofdscherm.

Bij Broccoli komen één- en tweejarige rassen voor. Spruitbroccoli is de verzamelnaam voor een groep van tweejarige rassen die purperen of witte kleine, bebladerde, langwerpige, paarse of witte bloemhoofdjes vormen nadat ze op het veld hebben overwinterd. Men noemt ze ook winterbroccoli.
Zomerbroccoli (of Calabrese rassen) is beter gekend en groeit veel sneller. De rassen zijn éénjarig. De bloemschermen zijn donkergroen met een blauwe gloed. De meest geteelde rassengroep.
De grond en vruchtwisseling
Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool. Toch moet de grond ook goed vochthoudend zijn, zonder wateroverlast. Een hoge pH (6,5-7,5) zorgt voor een vlotte opname van de voedingselementen en werkt de uitbreiding van knolvoet tegen.  Een humusrijke bodem zorgt eveneens voor een doorlopende aanvoer van voedingselementen. Vooral op lichte gronden doet broccoli het goed onder wat koelere omstandigheden Op deze gronden kan  kan halfschaduw een voordeel zijn tijdens de zomerperiode.

 

Zaaien
Broccoli kan gezaaid worden van februari tot begin juli.
Hieronder vindt u de werkwijze als u zelf broccoliplantjes wil telen.  Voor de teelt van Broccoli kan u kiezen voor hybriderassen als u houdt van grote opbrengsten. Vindt u het leuk om na het oogsten van het grote bloemscherm later nog te kunnen oogsten van de zijscheuten dan kiest u beter voor de oudere, zaadvaste rassen.

Wat je nodig hebt: (van boven naar onder) : nevelspuitje, zakje zaad, zeef (hier ééntje uit de zandbak van de kinderen), een zaaibakje (hier margarinepotje), universele potgrond, wit zand. Het wit zand maakt dat de universele potgrond luchtiger wordt en dus ook kan gebruikt worden als zaaigrond. Meng wit zand en potgrond in een verhouding één op vijf.
Vul het zaaibakje en druk dit aan zodat het oppervlak mooi vast, maar ook effen ligt.  Ligt het oppervlak niet mooi vlak, dan rollen de zaadjes in hoopjes bij elkaar. Bevochtig nu met de nevelspuit. Het zaaibakje hoeft niet zo diep te zijn als dit op de foto, half zo diep is ook goed.
Dek af tot u het zaad net niet meer ziet. Doe dit  met potgrond gemengd met wit zand, elk de helft deze keer. Het witte zand vergemakkelijkt de opkomst als de plantjes door de grond heen moeten breken.  Bevochtig nogmaals het grondoppervlak.
Z et het zaaibakje bij kamertemperatuur in de huiskamer. Een minikasje is hier nuttig opdat het grondoppervlak niet te snel zou uitdrogen. Koeler kan ook, maar 18°C is ideaal voor een snelle en vlotte kieming.

 


 

 

 

 

 

 

 

Dit is het stadium, maximaal 24 uur na opkomst, waarbij het zaaibakje onmiddelijk naar een koelere plaats moet verhuizen. In de warme huiskamer zouden ze 'fileren', d.w.z. een veel te lang stengeltje en dunne blaadjes. Broccoli (en vele andere koud te telen groenten zoals sla) reageren sterk op een slechte verhouding tussen temperatuur en licht. Een plaats in de kas, koude bak, plastiektunnel of veranda is natuurlijk optimaal.  Als u het zaaibakje bij het raam moet zetten, kies dan een raam op het zuiden gericht. Het moet wel een koele plaats zijn. Vanaf de maand april is er al meer licht en kunnen de plantjes ook bij een lichtrijk raam in de warmere huiskamer of keuken. Draai dan het zaaibakje nu en dan opdat de plantjes niet helemaal scheef naar het licht toe zouden groeien.

Deze plantjes zijn nog niet  klaar om te verspenen, wacht tot u het eerste echte blaadje tussen de kiemblaadjes ziet verschijnen.

Maak de plantjes voorzichtig los en haal de wortels voorzichtig uit elkaar zonder al de aarde los te schudden.

Vul de potjes (diameter ongveer 6cm) met universele potgrond en druk goed aan, maak daarna een gaatje in de potgrond. Hou de plantjes vast bij de kiemblaadjes.

Laat het kiemplantje in het gaatje zakken tot er nog 1 tot 1,5 cm van het gedeelte onder de kiemblaadjes boven de grond uitkomt. Zo kunt u kiemplantjes die wat gefileerd (gerokken) zijn toch weer stevig maken. De kiemblaadjes moeten steeds boven de grond blijven! Druk de grond rond het plantje lichtjes aan. Daarna wordt de potgrond nat gegoten met de gieter.

 

 

 

 

 

 

De planten staan nu best in de kas, koude bak of plastiektunnel. Vanaf juni kunt u best de plantjes buiten opkweken, wat beschut tegen de regen. Dan is het te warm om broccoliplanten in de kas op te kweken.

Een week voor het uitplanten worden de planten verder opgekweekt in open lucht, dit om de plantjes af te harden.

 

 

 
Broccoli, Fiesta F1 Hybride. ‘Fiesta' is een uitstekend F1 hybride-ras voor de zomer- en herfstteelt met een mooie donkergroene kleur. Prachtige fijne kwaliteit bloemschermen met een voortreffelijke smaak. Het gewas blijft zeer compact. Zaaien: van half maart tot begin juli op een zaaibed in de vollegrond. Op de definitieve groeiplek uitplanten als de plantjes ca. 5 weken oud zijn (van april tot augustus). Liefst ergens uitplanten waar niet eerder kool gestaan heeft. Houd de grond voldoende vochtig. Oogst: van juni tot en met oktober. De bloemschermpjes uitsnijden als de knoppen nog gesloten zijn. Laat de planten staan, want uit de bladoksels groeien steeds nieuwe bloemschermen die geoogst kunnen worden. Geschikt voor invriezen.
Broccoli, ‘Groene Calabrese' is een bekend en zeer gewaardeerd broccoli-ras dat zijn waarde allang heeft bewezen. De smaak is uitstekend en de ‘kooltjes' zijn fraai van kleur. Zaaien: van half maart tot begin juli op een zaaibed in de vollegrond. Op de definitieve groeiplek uitplanten als de plantjes ca. 5 weken oud zijn (dus vanaf april tot in augustus). Plantafstand 50 x 40 cm. Zet de planten liefst op een plek waar niet eerder koolplanten stonden. Zorg dat de groei niet geremd wordt. De grond steeds voldoende vochtig houden. Geen verse mest geven. Liefst niet op het blad gieten. Oogst: van juni tot en met oktober. De bloemschermpjes uitsnijden als de knoppen nog gesloten zijn. Laat de planten staan, want uit de bladoksels groeien steeds nieuwe bloemschermen die geoogst kunnen worden.