vorige pagina
La Grande Borne
Naam Artemisia dracunculus
Dragon
Familie Asteraceae
Composietenfamilie
Categorie (tbv rotatieschema) Naam vd categorie
Land/Gebied van herkomst Midden-Azië en Midden– en Oost-Europa
 
Dit uiterst populair keukenkruid is afkomstig uit Midden-Azië en Midden– en Oost-Europa en werd in de 13de eeuw door de Moren (Arabieren) tijdens hun veroveringstochten naar Spanje meegebracht, even later konden wij ook voluit genieten van dit uitzonderlijk lekker keukenkruid.
Dragon - in de volksmond ook “keizersla, drakenkruid of slangenkruid” genoemd - is een doorlevende plant die toch om enige bescherming vraagt in de winter.
Dracunculus, "draak", verwijst naar de grillige vorm van de wortelstokken. Slangekruid wijst vooral op de geneeskrachtige werking bij slangen– en insectenbeten.
Dragon met zijn weinig opvallende geelgroene bloempjes behoort tot de familie van de samengesteld bloemigen (Compositae) en kan 90 cm groot worden. Het behoort tevens tot hetzelfde geslacht als citroenkruid en de bittere alsem of absint.
Het kruid met zijn lijnvormige, gladde en blinkende bladeren heeft een gepeperde, zure anijssmaak die ons aangenaam verrast in vele gerechten.
De Franse dragon (Artemisia dracunculus), de meest gebruikte , wordt soms wel eens verward met zijn smaakloze Russische variant (Artemisia dracunculoides).

 
Standplaats
Dragon voelt zich best thuis op een beschutte zonnige plaats in een voedzame en goed doorlaatbare grond. Goed gedraineerde grond is noodzakelijk wil men sclerotienrot voorkomen bij nat weer. Daar de plant van origine afkomstig is uit zuiderse landen is het aangewezen het kruid gedurende de winter af te dekken met bladeren.
De plant doet het ook bijzonder goed op het terras in potten of bakken.

 

Opkweek
Aangezien de zaden in onze streken geen kiemkracht bezitten vervalt hier de zaaimethode. Daarom zijn we verplicht andere vermeerderingswijzen te gebruiken:

1. Stekken: dit gebeurt in de lente door het nemen van kruidachtige kopstekken of door wortelstokstukken die men in een mengsel van turf en zand steekt op een warme plaats, beschut met dubbel glas of onder geperforeerde plastiekfolie. Na het inwortelen kan men de stekjes oppotten en daarna afharden en buiten planten op de gewenste plaats.

2. Scheuren: is een veelgebruikte vermeerderingswijze die ook dient te gebeuren in de lente. Indien men ten volle wil genieten van het aroma van dragon is het aangewezen de plant om de drie jaar te verplanten. Dat dit keukenkruid niet gemakkelijk te kweken valt is te wijten aan het feit dat ze enerzijds kan belaagd worden door sclerotiënrot (schimmel die de plant doet afrotten tussen groeistengel en wortel ten gevolge van langdurige natte) en anderzijds door aardrupsen die dragon graag lusten , men kan ze enkel kwijtraken door ze te zoeken in de grond rondom de plant en ze daarna te vernietigen.

click to enlarge

Gebruik in de keuken
Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus). Een dragon- of bearnaisesaus maakt van onze maaltijden één culinair festijn . Ook de populaire dragonazijn smaakt enorm lekker bij salades,...
Ook in soepen is dragon complementair (venkelsoep, tomatensoep ....).
Het keukenkruid smaakt het sterkst wanneer men het oogst vóór de bloei en men dient het steeds vers te gebruiken. Gekneusde bladeren en in gedroogde toestand moet veel aan aroma inboeten.
Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en vóór het opdienen toevoegt aan de gerechten. Gebruik het ook met mate want anders kan de smaak nogal opdringerig over komen.

 
Russische dragon (Artemisia dracunculus var. inodora) wordt in tegenstelling tot de zogenaamde franse dragon uit zaad opgekweekt. Het is een overblijvend plant. De smaak is zacht-bitter, veel minder scherp dan alsem of bijvoet. Het lancetvormige blad groeit aan vaak heel lange stengels. De plant wordt ca. 1 m hoog. Zaaien: in maart-april op een zaaibed onder glas. Dragon houdt van zon. In de periode mei-augustus uitplanten op een onderlinge afstand van 30 x 30 cm. In juli-augustus kan ook op een zaaibed direct in de vollegrond gezaaid worden. Om te sterke lentegroei tegen te gaan, de planten zo nu en dan snoeien. Het gesnoeide blad kan aan de stengels gedroogd worden. Oogst: het blad naar behoefte. Toepassing: bij lamsvlees, kip en eiergerechten. Onmisbaar in béarnaisesaus. Ook bij de bereiding van kruidenazijn.

DRAGON, FRANSE (Artemisia dracunculus ssp sativa)

De dragon, die u zaait heeft niet veel etherische olie. Deze echte Franse dragon is vol van smaak en aroma. Laat ze niet te vochtig overwinteren, eventueel onder glas beschermen.

Plantmateriaal oa verkrijbaar bij :
Vreeken's Zaden Dordrecht