vorige pagina
La Grande Borne
Naam

Hysoppus officinalis

 
Familie

Lamiaceae
Lipbloemigen

Categorie (tbv rotatieschema) Kruiden
Land/Gebied van herkomst Perzië
 

Hysop is een heesterachtige plant die oorspronkelijk uit Perzië komt. Het gewas was er al in de oudheid in cultuur en de Perzen gebruikten extracten van de plant om er hun huid een warme kleur mee te geven. In de zestiende eeuw kwam de plant richting Zuid-Europa en van daaruit verspreidde hij zich over de streken met een gematigd klimaat. Hoewel deze vermeldingen volgens sommigen ook op andere planten kunnen slaan, is bekend dat op het blad van de hysop een schimmel groeit die penicilline produceert. Lepralijder die in water met sap van hysop baadden konden anderen daarom niet besmetten.

Hysop is een  winterharde vaste plant die tot 60 cm hoog kan worden. De blauw lila-achtige bloemen (soms ook wit en roze) worden druk bezocht door bijen en leveren overheerlijke honing. Dat de Fransen deze weinig eisende plant “Lavendel van het Noorden” noemen komt door de gelijkenis met lavendel. Hysop behoort ook tot de lipbloemigen  (Labiateae), de bloemen komen ook mooi tot hun recht  in een bloemenborder.

Hoewel Hysop in hoofdzaak een geneeskrachtige plant is wordt ze ook (in mindere mate) gebruikt in de keuken. De aparte, licht bittere, muntachtige smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd
 

Standplaats
Hysop groeit vrij gemakkelijk in droge, rotsachtige kalkgronden, zelfs de meest troosteloze gronden krijgen bij Hysop een kans. Planten op een zonnige standplaats en in een goed gedraineerde, kalkrijke grond is voldoende. De plant is helemaal niet veeleisend,  waar ze echter niet tegen kan: natte grond en dat vooral in de wintermaanden. Ook in potten op het terras kan de plant gekweekt worden maar tijdens strenge vorstperiodes dient men ze dan wel te beschermen of binnen te halen.

 

Opkweek
Hysop kan vermeerderd worden door te zaaien   in de maanden april – mei , men kan zaaien in volle grond buiten of in potten. De jonge plantjes daarna verspenen of oppotten en eind mei uitplanten op de definitieve standplaats.

Stekken kan men door het nemen van kruidachtige kopstekken in de maand juni. Stekken in een mengsel van zand en turf en afdekken met geperforeerde plastiekfolie tot de inworteling. Ingewortelde stekken oppotten of definitief op de standplaats uitplanten.

Men kan de plant vermeerderen door scheuren, dat gebeurt in de lente. De gescheurde planten uitplanten in de volle grond of oppotten.
 

Gebruik in de keuken
Hysop wordt (door de wat bittere smaak) in de keuken met mate gebruikt. De jonge stengeltoppen genomen vóór of tijdens de bloei geven het meeste aroma. Deze worden gebruikt in soepen, hutsepot, tomaten en marinades die deze een aparte smaak geven. Ook bij lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en bij vette vis kan men Hysop gebruiken. De bloemen worden verwerkt in salades en in potpourri. Hysop mag meegekookt worden, men kan het ook invriezen of drogen (minder aromatisch).