vorige pagina
La Grande Borne
Naam Mentha piperita
Munt
Familie Lamiaceae
Lipbloemigen
Categorie (tbv rotatieschema) Kruiden (vaste plant)
Land/Gebied van herkomst Zuid-Midden Europa
 
Pepermunt (Mentha piperita) is een zich snel verbreidende meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli t/m september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mint groen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur. Het zaad van munt is donkerbruin ongeveer bolvormig en klein.
De plant is een kruising van watermunt ( Mentha aquatica ) en groene munt ( Mentha spicata ) en kent veel variëteiten (20 tot 35 verschillende soorten pepermunt). De donkerpaarse variant geld als de meest geschikte voor medicinale toepassingen. De vele muntsoorten hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, hoewel de smaak vaak sterk uiteenloopt. Mentha arvensis wordt in China en Noord-Amerika veel gebruikt.
Muntsoorten worden vooral in de keuken en voor verfrissende theeën gebruikt.
witruimte

Plaats.
De plant groeit het beste in gedeeltelijke schaduw of in de volle zon.
Grond.
Munt groeit het best op vochtige, goed gedraineerde, alkalische grond met veel voedingsstoffen.
Vermeerderen.
Neem wortel of stengel stekken of verdeel munt, in voor- of najaar. 's Zomers de wortelstekken in water zetten. Zaai pepermunt in de lente.
Kweken.
Uitdunnen of verplanten op 30 cm afstand, in grote potten of plastic zakken om uitlopen van de wortels te beperken. Verwijder alle bloeiende stelen om kruisbestuiving tussen de verschillende soorten te voorkomen. Munt kan ook binnenshuis worden gekweekt.

Kweek Pepermunt (of Herfstmunt ) vlak bij rozen om bladluis te bestrijden.
Strooi verse of gedroogde bladeren rondom voedsel om muizen weg te houden. Wrijf (Herfstmunt) op een nieuwe bijenkorf om bijen aan te trekken. Gebruik badolie om tabaksreuk te verdrijven.
Strooi ( Polei ) in kasten en bedden om mieren en vlooien te verdrijven.
 
Pepermunt (Mentha piperita) is een overblijvende muntsoort met een lekkere, frisse pepermuntsmaak. Pepermunt smaak verrukkelijk in tal van gerechten. Bovendien staan de frisgroene planten mooi in de tuin. Hoogte 60 cm. Zaaien: in de periode februari-maart onder glas of in een zaaibakje binnenshuis, of in mei buiten in de vollegrond. Zaai op vochtige grond op regels of rijen die 40 cm uit elkaar liggen. Pepermunt groeit zowel in zon als halfschaduw. De planten zijn zeer gevoelig voor droogte, dus laat de grond bij de planten niet uitdrogen. Oogst: de bladeren en jonge topjes. Toepassing: bij vleesgerechten - met name lamsvlees - en visschotels. Pepermunt niet mee-braden, maar later toevoegen. Pepermunt geeft niet alleen een speciale frisse smaak en geur aan gerechten, maar werkt ook eetlustopwekkend.