vorige pagina
La Grande Borne
Naam Petroselinum crispum
Peterselie
Familie Apiaceae
Schermbloemen
Categorie (tbv rotatieschema) Bladgewassen
Land/Gebied van herkomst Middellandsezee gebied
 
Dit tweejarig, winterhard, maar als éénjarig gekweekt keukenkruid is van oorspong terug te vinden in het gebied rondom de Middellandse Zee en verspreidde zich in de tijd over gans Europa. Ten tijde van Karel de Grote was de bevolking verplicht dit kruid te kweken (omwille van het gunstig effect op de gezondheid). Peterselie is één van de meest gebruikte tuinkruiden, dit zowel als smaakversterker, maar nog populairder als schotelversiering of als afwerking van gerechten. Denken we hier ook even aan de gerechten « fines herbes », waarvan peterselie een essentieel bestanddeel is. Peterselie is echter veel meer dan decoratie . Het helpt ons bij de algemene werking van onze lichaamsfuncties. Hier komen we verder zeker op terug. De smaak van peterselie is verfijnd en hartig, echter niet zo overheersend als lavas en selder. In de zaden van peterselie zit een etherische olie die het giftig ‘apiol‘ bevat, deze olie wordt dus niet gebruikt in gerechten. Groot voordeel is dat peterselie het jaar rond vers kan geoogst worden. Het kruid is familie van de schermbloemigen, net zoals dille, koriander, wortel, selder enz… De plant wordt zo'n 20 cm groot.

Peterselie kent de volgende soorten

1. Bladpeterselie (Petroselinum crispum): platte bladen : pittiger smaak
2. Mospeterselie gekrulde bladen : garnituur
3. Wortelpeterselie (Petroselinum c.tuberosum) : gebruikt als smaakmaker in de keuken

BladPeterselie
MoskrulPeterselie
WortelPeterselie


Opkweek
Vollegrond
Zaaien in volle grond kan vanaf begin april tot eind juni. De trage kiemkracht (4 weken) kan men vervroegen door de zaden een nacht in lauw water te leggen voor de uitzaai. Dit laatste gebeurt op 20 cm tussen de lijnen en uitdunnen kan op 10 cm in de rij. Peterselie laat zich niet of nauwelijks verplanten door zijn pinwortel. De grond moet steeds vochtig gehouden worden tot de kieming door middel van geperforeerde plastiek of natte jutedoek. Deze teeltwijze geeft mooie en stevige planten.

Binnen
Zaaien in potjes gebeurt vanaf half februari tot half augustus. Vooral bij de zaai tot mei heeft men in de hobbyserre een ideale kiemtemperatuur van 20° nodig. Bij de opkweek tot de uitplant 15°.
Men zaait 5-10 zaadjes per potje verdeeld en dekt af met een zaaigrondlaagje of scherp zand van ongeveer een 0,4 cm.
Het trucje met het zaad in lauw water lukt hier ook.
Uitplanten gebeurt wanneer we 4 à 5 jonge blaadjes zien op de jonge plant. Plantafstand 30 X 20 cm.

Standplaats
Geef peterselie geen zonnebad, hij groeit liever in halfschaduw.
Een humusrijke en vooral vochthoudende, frisse grond is belangrijk.
Plant hem niet in de onmiddellijke omgeving van wortels.

Hij verdraagt ook geen vers stalmest (verbranding).
Zet hem liefst op een perceel grond waar de vorige teelt geen schermbloemige was (dus niet na de teelt van wortel, selder of dille).

Bedreigingen
Peterselie kan belaagd worden door bladluizen of ook wel wilgenluizen genoemd (Cavariella aegopodii) genoemd naar zijn overwinteringplaats op wilgen, deze belaging is typerend voor schermbloemigen, deze kunnen door hun zuigende monddelen een virus overbrengen waardoor de plant geel - paars wordt en verdwijnt. Dit virus (Carrot Mottle virus + Yellow Dwarfvirus) is afkomstig van de tuinwortel en is zéér moeilijk te bestrijden. Het enige middel dat echt werkt is preventie, dit door de plantjes na uitplant of kieming af te dekken met kunst vliesdoek of insectengaas.
Ook de wortelvlieg - waarvan de maden de wortel van de peterselie aantasten - is een grote vijand, eens aangetast treedt een totale verwelking van de plant op waarna ze afsterft. Dus een gouden raad: steeds afdekken houdt de bladluis en wortelvlieg op een stevige afstand en op deze manier is de plant ook nog wat beschut tegen rechtstreeks zonlicht.

 
Peterselie, ‘Amsterdamse snij' geeft krachtige planten met breed niet gekruld blad. Wordt ook wel gladde of platte peterselie genoemd. Het kan zowel onder glas (winterteelt) als in de vollegrond geteeld worden. De smaak van het blad is sterk aromatisch en past bij allerlei gerechten. Zaaien: voor de teelt onder glas: zaai in augustus –september op regels of rijen die 20 cm. uit elkaar liggen. Voor de vollegrondsteelt zaait u in de periode maart-juni, ook op regels met 20cm. tussenruimte. Zaai niet te dicht op elkaar, de planten hebben wat ruimte nodig. Het duurt lang voor peterseliezaad kiemt: 4 weken is normaal. Tijdens de kiemperiode de grond voortdurend vochtig houden en ook daarna regelmatig water geven. Peterselie heeft veel vocht nodig voor een goede ontwikkeling. Oogst: bij glasteelt kan in januari-maart het blad geoogst worden, bij teelt in de vollegrond van juli tot en met september. Geschikt voor invriezen."
"Peterselie, ‘Thujade' vormt laagblijvende planten met fijn, donkergroen gekruld blad. Het kan zowel onder glas (winterteelt) als in de vollegrond geteeld worden. De smaak van het blad is sterk aromatisch en past bij allerlei gerechten. Zaaien: voor de teelt onder glas: zaai in februari-maart op regels of rijen die 20 cm. uit elkaar liggen. Voor de vollegrondsteelt zaait u in de periode maart-augustus, ook op regels met 20 cm. tussenruimte. Zaai niet te dicht op elkaar, de planten hebben wat ruimte nodig. Het duurt lang voor peterseliezaad kiemt: 4 weken is normaal. Tijdens de kiemperiode de grond voortdurend vochtig houden en ook daarna regelmatig water geven. Peterselie heeft veel vocht nodig voor een goede ontwikkeling. Oogst: bij glasteelt kan in juni-juli het blad geoogst worden, bij teelt in de vollegrond van juli tot en met september."
"Wortelpeterselie, ‘halflange' is het beste type wortelpeterselie, met kegelvormige wortels en glad, lekker smakend blad. Het blad wordt 's zomers als gewone peterselie gebruikt. Maar in de herfst kan ook de wortel nog geoogst en bijvoorbeeld in soepen gebruikt worden. Bovendien kan de wortel 's winters tot de vorming van vers blad geforceerd worden. Een heel aantrekkelijk gewas dus! Zaaien: in april op regels (of rijen) die 25 cm uit elkaar liggen. Het zaad kiemt langzaam; het kiemproces duurt wel 4 weken. Na opkomst uitdunnen (het teveel aan planten wegnemen) tot de overblijvende plantjes op 12-15 cm van elkaar staan. Houd de grond zowel in de kiemperiode als daarna steeds voldoende vochtig. Oogst: het blad gedurende de zomer naar behoefte snijden. De wortels worden in oktober- november geoogst. Geschikt voor invriezen."