vorige pagina
La Grande Borne
Naam Raphanus sativus
Radijs
Familie Brassicaceae
Kruisbloemenfamilie
Categorie (tbv rotatieschema) Koolgewassen
Land/Gebied van herkomst De radijs is terug te vinden in het noord westelijk deel van Europa en zou afstammen van onze gekende rammenas. De wilde soort zou terug te vinden zijn in China.

De teelt van radijsjes is heel leuk omdat je al na een paar weken na het zaaien kunt oogsten. Het zal opvallen dat radijsjes uit eigen tuin veel smaakvoller, knapperiger en pittiger zijn dan de radijsjes uit de winkel. Ook het jonge blad van radijsjes is te gebruiken in salades.

Radijs is éénjarig en de plantjes blijven ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog. In het vroege voorjaar onder glas doet de radijs het bij ons het het beste. In het voorjaar kunnen ze buiten gezaaid worden. In de zomer worden de radijsjes vaak aangevreten of zijn ze niet zo lekker. Wel kunnen ze na de zomer, rond augustus, nog een keer gezaaid worden.

Radijsjes kunnen niet voor gezaaid worden, ze worden in rijtjes gezaaid, niet te dik. Bedek de zaadjes met wat aarde en geef ze regelmatig water. Afhankelijk van de periode en temperatuur kiemen de radijsjes binnen 5 tot 14 dagen.

Zaaien (vollegrond)

Radijs kan vroeg in het jaar onder glas gezaaid worden (januari-maart) of in maart/april bij mooi weer in de volle grond. In juli en augustus kan nog een herstteelt worden gezaaid.
Er zijn verschillende rassen voor glasteelt, vroege vollegrondsteelt en herfstteelt. Rassen verschillen ook in vorm, kleur, en smaak (pikantheid).
Zaai radijs op rijtjes met tussenafstand tussen de rijen van zo'n 15 cm . Als er niet te dicht wordt gezaaid, is het niet nodig om uit te dunnen. Oogst gewoon regelmatig de radijsjes die al een aardige maat hebben.
Radijs is ook ideaal om een leeg plekje tussen de gewassen in de moestuin te benutten. Daarnaast wordt radijs soms meegezaaid met gewassen die langzaam kiemen (peen, pastinaak). Radijs kiemt snel en laat zien waar we het andere zaaisel mogen verwachten. tegen de tijd dat peen of pastinaak er goed en wel op staan, is de radijs al oogstrijp.

Bodem en bemesten
Radijsjes hebben de voorkeur voor een lichtere grondsoort. Voldoende en regelmatig water geven is belangrijk, zodat de radijsjes gestaag door kunnen groeien. Ze hebben niet veel voeding nodig, teveel stikstof geeft veel lof maar weinig radijs. Na het onderspitten van oude stalmest of compost wordt er een handje patentkali voor de ontwikkeling van de radijs toegevoegd.

Radijsjes horen eigenlijk op een grond van de koolgewassen, maar ze kunnen ook ergens anders gezaaid worden. Houd er wel rekening mee dat er het jaar erop geen koolgewassen mogen komen in verband met de vruchtwisseling. Zaai de radijsjes het liefst op een zonnige standplaats, dat geeft niet te veel lof en mooie volle radijsjes.

Naast het onkruid wieden en water geven zijn er niet veel zorgen voor de radijsjes. Droogte kan aardvlooien trekken, voosheid veroorzaken en de knolletjes kunnen openbarsten wanneer ze na droogte weer vocht krijgen.

Oogsten en bewaren
Oogst uit het rijtje de grootste radijsjes, zo krijgen de kleinere radijsjes gelijk meer ruimte om nog te groeien. Trek ze met loof en al uit de grond en verwijder gelijk het loof. Zo blijven de radijsjes hard. Zelfgeoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als het loof eraan blijft.

Radijsjes zijn niet lang te bewaren. Om ze een dag te bewaren kunnen ze het beste in een bakje water gelegd worden.

 

Radijs, 'Saxa' is een bekend radijsras voor de teelt in de vollegrond én eventueel onder platglas. De smaak is zacht. Zaaien: februari-maart onderglas en van maart tot half augustus direct in de vollegrond. Zaai óf breedwerpig (het zaad zo goed mogelijk verdeeld over het zaaibedje) of op regels (of rijen) met een regelafstand van 15 cm. Na het breedwerpig zaaien het zaad 1 cm diep inharken en de grond daarna aandrukken. Na opkomst van zaaisel in de regel of rij uitdunnen ( een teveel aan plantjes wegwieden) zodat er tussen de overblijvende plantjes 4 cm ruimte aanwezig is. De grond steeds goed vochtig houden voor een goede groei. Oogst: vanaf 4-6 weken na de uitzaai. Tip: zaai om de 14 dagen wat radijs, dan kunt u de hele zomer door oogsten.