vorige pagina
La Grande Borne
Naam Eruca sativa
Rucola
Familie Brassicaceae
Kruisbloemenfamilie
Categorie (tbv rotatieschema) Koolgewassen
Land/Gebied van herkomst Middelandse Zeegebied

Rucola wordt ook wel eens notensla (omwille van de smaak) of raketsla (vanwege de vorm van de zaadomhulsels) genoemd.
Het is afkomstig uit Middellandse Zeegebied en Oost-Azie en kan tot 1m hoog worden. De plant behoort tot de familie van de kool en is verwant aan mosterd en radijs.
De blaadjes zijn lang en smal in een losse kop en hebben een pittige, nootachtige smaak.

Dankzij het succes van de zuiderse (Italiaanse) keuken is rucola de laatste jaren erg in trek.
De meesten beschouwen het als een soort sla en gebruiken het als smaakmaker.

Kweken
Als spruitgroente
In 10 dagen kun je rucola oogsten wanneer je het kweekt net als tuinkers. De techniek is bekend. Een bordje met daarop twee laagjes keukenpapier, zaadjes erop, alles vochtig houden, op de vensterbank zetten en klaar. Een week later kun je de 5 cm hoge donkergroene pittige blaadjes knippen en eten. Zaad van rucola is goedkoop en vrij groot en de zaden kiemen supersnel, ook op een koele winterse vensterbank. Dus je kunt zowat jaarrond rucola-kers kweken.

Zaaien (vollegrond)
Maar ook buiten in de tuin kent rucola nauwelijks problemen of beperkingen. Ook in de volle grond kiemen de zaailingen in een zachte herfst of winterperiode of op een mooie voorjaarsdag bij een graad of tien. Rucola is verwant aan de radijs, dus het kan tot diep in november en vanaf februari-maart tot in mei kun je opnieuw starten. De planten willen een beetje zon, zeker in voor- en najaar. Wie tijdens de zomermaanden zaait kan beter een licht beschaduwde koele plek uitzoeken.

Opkweek
Als snelgroeiende bladgroente wil rucola veel vocht en snel opneembare voeding. Een flinke dosis compost kan daar voor zorgen. Goedkoop zaad wil niet zeggen dat je té dicht moet zaaien. Ook al kiemt alles snel en makkelijk, net als alle planten wil ook rucola een beetje de ruimte om zich als plant te ontwikkelen. Als snijsla kun je uitdunnen of heel precies zaaien op 1 cm in de rij. Als volwaardige bladplant komt elke plant op 20 tot 30 cm uit elkaar. Natuurlijk kun je beiden combineren door telkens uit te dunnen en te oogsten tot de gewenste afstand. De zaailingen, het dunsel en de planten zijn in elke omvang eetbaar.

Smaak

Rucola heeft de reputatie van een rijke, warme, aromatische smaak van radijs en noten. Die opvallende smaak kun je alleen maar bereiken door de planten te kweken bij koele temperaturen en voorzien van voldoende vocht. We moeten ons realiseren dat het een teelt is met de nadruk op het voor- en najaar. Planten die stress krijgen door droogte, warmte of te weinig groeiruimte zullen scherp en soms zelfs bitter gaan smaken. Ze blijven wel eetbaar, maar moeten dan spaarzaam gebruikt worden bijvoorbeeld gemengd met gewone sla.

Rucola voelt zich goed bij koele temperaturen. De zachte winters van de afgelopen jaren maakt dat de planten vaak op beschutte plaatsen in de tuin overwinteren. Een open tuin, teveel nat en een paar fikse vorstperiodes overleven de meeste planten echter niet. Wil je toch van de unieke smaak van rucola blijven genieten, zaai dan wat planten beschut onder glas of in een folietunnel . Daar blijven de planten heel de winter prima oogstbaar. Zachte winters maken dat je in februari zelfs bloemen kunt oogsten.

Geen wonder dat rucola dus populair is. Goedkoop zaad, snelle groei, een heerlijke, pittige smaak en zowat jaarrond te telen. Op de vensterbank, in de tuin of beschut onder glas. Denk er aan om de planten vooral in koele periodes te kweken en voldoende vocht en compost te voorzien want alleen op die wijze oogst je de volle rijke smaak waar de planten hun culinaire reputatie vandaan halen. En net als de radijs oogst je niet enkel een opvallende smaak, maar ook een behoorlijke dosis vitaliteit waar we zeker in de winterperiodes volop nood aan hebben.

Rucola of mosterdkruid is een koolsoort waarvan de jonge pikant nootachtig smakende bladjes worden gegeten; rauw of even gestoofd. Het oude blad is bitter en taai. Het is een zeer snelgroeiend gewas, dat in voor- en najaar het meest productief is. Tegen hete zomerse omstandigheden is rucola niet erg bestand. Zorg dan in elk geval voor voldoende water. Zaaien: maart-april en augustus-september. De zaden kiemen heel snel; soms kan al binnen drie weken na het zaaien worden geoogst. Daarom kunt u het best breedwerpig , direct op de plaats van bestemming zaaien.