vorige pagina
La Grande Borne
Naam Valerianella locusta
Veldsla
Familie Valerianaceae
Valeriaanfamilie
Categorie (tbv rotatieschema) Bladgewassen
Land/Gebied van herkomst Inheems
 
Veldsla of korensla is inheems in onze streken. Het was vroeger een algemeen verspreid plantje, ook op korenvelden.
Veldsla is een decoratieve en smaakvolle groente, die rijk is aan mineralen en vitamines met een ietwat harder blad. en wordt rauw verbruikt. Het is een tweejarige kruidachtige plant. De bloei wordt geïnduceerd door een koude periode gevolgd door lange dag.
Soorten
Veldsla is een typische nateelt die ervoor zorgt dat we ook in het najaar een begroeide bodem hebben. Er zijn twee rassengroepen: de breedbladige en het rondbladige, groene type (roosjes). Beide zijn goed te gebruiken, maar het groene type is het meest winterhard en beter geschikt voor de openluchtteelt.
Veldsla wordt in open lucht geteeld, maar leent zich ook goed om onder koud glas of plastiektunnel geteeld te worden. Alle teelten van veldsla vormen in het voorjaar een bloemstengel.
Zaaien

Veldsla is makkelijk te telen en dit in de periode waar anders de tuin volledig in winterslaap gaat.
Zaaien kan vanaf september tot november voor een najaarsteelt, maar ook een vroege voorjaarsteelt onder glas of plastiek is perfect mogelijk.
Of wat dacht u van een koude bak en de teelt in pot?
Zaaien in perspotjes, volle grond of zaaibak waar uitdunnen nodig is, is één van de meest gebruikte methodes bij het telen van veldsla.
De zaden kiemen na zo'n 12 dagen.
Een goede tip hierbij is dat het zaaien van radijsjes tussen veldsla een perfecte manier van onkruidbestrijding is. (zoals dit gebruikelijk ook wel toegepast wordt bij de preiteelt onder de hobbytuinders

Opkweek

Veldsla vergt niet echt een verdere opvolging gedurende de teelt.
Zorgen voor voldoende vocht en tijdig onkruid verwijderen is echter wel aangeraden.
Let hierbij wel dat de plantjes niet in het water blijven staan… voldoende afwatering is dus vereist! (Om rotting te voorkomen)

 

Bodem

Veldsla groeit op alle gronden, die tijdens de winter eerder droog blijven. In open lucht is teelt op bedden aan te raden. Veldsla kan, als enige vertegenwoordiger van de Valeriaanfamilie, op alle gronden die gedurende de late zomer vrijkomen. Ook als bodembedekker tussen late teelten kan het een goede oplossing zijn.
Veldsla hoeft niet op een zeer zonnige plaats te staan.
Door de kleine omvang van de plant is de voedingsbehoefte beperkt. Meestal bevat de grond nog voldoende van de vorige teelt

Oogst

De oogst kan plaatsvinden na circa 2 maanden vanaf de eerste zaaibeurt.
Ze zijn perfect te verwerken in salades en geven bijzonder veel vitaminen.
Vooral vitamine A en C die echt energiek gaan werken.
Een groente die makkelijk te telen is en bovendien nog gezond is ook!
Beslist een teelt die elke moestuinder even moet proberen

 

Veldsla, 'Grote Noordhollandse' is een grootbladige veldsla die zowel vers als gestoofd gegeten kan worden. Veldsla kan onder glas en buiten geteeld worden. In de vollegrond zijn de planten niet winterhard, dus voor de herfst- en winterteelt liever in de platte bak of kas zaaien. Zaaien: voor voorjaars- en zomerteelt vanaf begin april buiten op regels met ca. 15 cm tussenruimte. Voor de late herfstteelt wordt vanaf begin augustus tot half september nog buiten in de vollegrond gezaaid, maar voor de winterteelt vanaf eind september tot eind oktober onder glas. In het laatste geval zaait men breedwerpig. Veldsla altijd dicht zaaien en niet uitdunnen! Na het zaaien het zaad licht inharken en de grond aandrukken. Het zaaibed dient goed vochtig gehouden te worden. Oogst: kan praktisch het gehele jaar door plaatsvinden, zolang er geen vorst is."