vorige pagina
La Grande Borne
 

 

EEKHOORN IS LIEF


Gepubliceerd op 03 februari 2001 00:00, bijgewerkt op 20 januari 2009 13:50

Wie biologisch wil bestrijden, kan kiezen uit honden-schrik, kattenschrik, en nog veel meer. De eekhoorn echter wordt niet bestreden, maar opgevangen.

Is een eekhoorn intelligent? Of laten we het anders stellen. Is je kind een eekhoorn? Neem je kind mee naar een snoepwinkel waar ze een schepmeubel hebben staan. Dat is een kast van plexiglas met vakjes vol dropsoorten en gekleurd snoep. Het wordt in de zoetwarenbranche ook wel scheporgel genoemd. Op elk vak vol snoep zit een dekseltje. Veins even niet op je kind te letten. Doet het het of doet het het niet? Als het niet eventjes een dekseltje oplicht om er een dropje onder vandaan te pakken, is je kind geen eekhoorn.

We zijn verzeild geraakt in een gezelschap van handelaren in dierengerei. De een verkoopt ehbo-trommels voor het redden van zieke vissen, de ander verkoopt vrouwvriendelijke rattenvallen en een derde verkoopt hondenverdriet, konijnenschrik en slakkenbestrijding. En Tho massen Trading uit Melderslo is gespecialiseerd in voederhoekjes en vogelhuisjes. Een slim handelshuis dat een goed-doel-gevoel meegeeft aan zijn klanten. Koop je van Thomassen een vogelhuisje, dan belooft de firma een bedragje over te maken aan de Vogelbe scher ming. En koop je een eekhoornvoederhuisje, dan krijgt de stichting Eekhoornopvang een beloning. Die heeft de stichting ook hard nodig, want volgens de huisjesman krijgt de eekhoorn niets van de overheid. De stichting vangt zieke eekhoorns op.

Het voederhuisje is een Amerikaanse vinding. Aan het ontwerp ging de ontdekking vooraf dat eekhoorns kunnen jatten. Elk dier jat weleens wat. In Ouwehands dierenpark heeft een leeuw eens een oppasser gepakt, waarna de dierentuindirecteur zo kinderachtig was om de leeuw dood te schieten. Eekhoorns zijn intelligente diefjes, volgens de voederhuisjesman. Het voerhuisje is eigenlijk niets anders dan een vakje met een klepje uit het scheporgel uit de snoepwinkel.

Achter plexiglas ziet de eekhoorn de heerlijkste nootjes liggen. Maar de vogels zien die nootjes ook. Ze tikken tegen het glas, maar kunnen niet bij de nootjes. Eekhoorntjes wel. Daarom zijn ze intelligent. Ze begrijpen dat ze met een pootje het deksel moeten optillen om met het andere pootje wat nootjes te kunnen pikken uit het kastje.

Maar onderschat onze vogels niet. We vermoeden dat het ook weleens anders toegaat. De vogel zegt tegen de eekhoorn, help me even met dat deksel, dan krijg je de helft van wat ik jat. De eekhoorn tilt met zijn twee kleine handjes het deksel op. De vogel zonder handen doet zich te goed aan de nootjes en vliegt vrolijk weg. Vogels zijn slim. Neem de zwaluwen. Ze bouwen van klei met speeksel een nest onder een afdak. Na de zomer gaan ze naar Afrika. In het voorjaar komen ze terug. Dan bouwen ze geen nieuw nest als dat niet nodig is. Een oud zwaluwennest wordt gerepareerd en gaat zo nog jaren mee.

Behalve als er mensen zijn, en die zijn er, die het een slordig gezicht vinden onder hun dakgoot. Ze halen het bouwsel weg. En nog erger, als in het voorjaar een zwaluwenpaar opnieuw begint te metselen, slopen de mensen dat onmiddellijk weer, want ze moeten geen troep om zich heen. Voor deze mensen heeft de vogelhuisjesman nu keurige bolle betonnen zwaluwnestjes te koop, vastgeplakt onder een plankje. De mensen kunnen zo'n nestje ergens ver uit het zicht onder een richel spijkeren. Het staat minder slordig en bovendien zie je het niet vanuit de huiskamer. Weg met de troep.

Ook een bron van ergernis voor de mens is het konijn. Dat komt maar zo je tuin in lopen, net als de hond van de buren en de kat van de buren en de hazen van god.

In Appelscha zijn gevestigd de dierenbestrijders van Ecostyle. Spe cialiteit: biologisch bestrijden. Voor vier dieren zijn er vier dozen met hondenschrik, kattenschrik, mollenschrik en konijnenschrik. In de dozen zitten korrels en het is de bedoeling dat de dieren die vies vinden ruiken. Wat zit er dan in? Allemaal natuurlijke geurstoffen, zegt een Ecostyle-vrouw, knoflook bijvoorbeeld.

De konijnen worden, volgens het plaatje voor op de doos waar niet op staat wat erin zit, kotsmisselijk van konijnenschrik. Ze zullen dan liever de radijs van de buren gaan eten die nog geen konijnenschrik hebben gestrooid. Je kunt niet alles tegelijk. De buren kochten in de dierenbestrijdingswinkel een plastic fles met een groene gel. Get off my garden is het merk van de Engelse fabrikant Pet & Garden. Het groene goedje moet door de tuin geklodderd worden. Er zit een geurstof in die volgens het etiket 'de reukzin van honden en katten verstoort'. Bedoeling: ze gaan ervandoor en blijven 'gedurende meerdere weken uit de buurt'.

Niet echt doortastend, want meerdere weken zijn zo om. Maar giftige worsten heeft de dierenbestrijding niet op voorraad. En dat komt doordat men met honden en katten niet mag doen wat met slakken wel mag. Geef ze iets te eten wat ze lekker vinden, maar waarvan ze su biet in de hemel komen. Ecostyle heeft iets nieuws om slakken op geheel biologische wijze te vermoorden. Hoe heet de slak die we leerden kennen in de bistro? In gesmolten boter met veel knoflook? De escargot. Zet een streepje tussen de r en de go, haal die t weg en je hebt de naam te pakken voor het middel tegen slakken. Escar-Go! Je snapt hem meteen.

Korrels met ijzerfosfaat. Honderd procent natuurvriendelijk, staat op de doos en de Ecostyle-vrouw legt ons uit wat een slak overkomt die van de korrels eet. Slakken zijn dol op ferrifosfaat, zegt ze. Ze eten van de korrels. Hun maagdarmstelsel wordt erdoor aangetast, ze voelen zich niet goed en trekken zich terug in hun schuilplaats. En daar gebeurt het. Wat precies, pap? 'Daar worden ze in de ecologische kringloop opgenomen, jongen.' Ze kunnen het toch zo mooi zeggen, zij van de biologisch eco.

Er is nog geen stichting Slakkenopvang. En muizen en ratten hoeven er helemaal niet op te rekenen dat ze ooit worden opgevangen. Nieuw op de Nederlandse markt, ontworpen in Zwitserland, gemaakt in Tsjechië, de vrouwvriendelijke ratten- en muizenvallen van Super Cat, met 100 procent garantie.

'Garantie voor wat?', vraagt De Cocq. 'Op de onderdelen', zegt de importeur. 'Niet dat ie een muis vangt?' Dat garandeert de importeur voor 99 procent. 'En vrouwen', vraagt De Boer, 'hoe doet hij vriendelijk tegen vrouwen?' Vrouwen gillen als in een muizenklem een muis klem zit. Ze moeten die muis ertussenuit nemen. Bij deze val hoeft dat niet, je houdt hem boven de Kliko, knijpt hem open en het lijkje stort naar beneden.

Super Cat is een grote plastic bek die openstaat. In de bek, op de plek waar een krokodil een tong heeft, vindt de rat of de muis een lik pindakaas op een schoteltje. Dat schoteltje zit aan een hefboom die de deksel vasthoudt. Bij het geringste duwtje van het muizensnoetje op het schoteltje wordt de deksel ontgrendeld waarna een veer hem dichtklapt. De muis slaakt zijn laatste gil en de vrouw is vriendelijk.

Vreemd doen we met dieren. Een gezonde slak moet dood, een eekhoorn wordt opgevangen, een muis mag doormidden, een karper eet je bij de Chinees, maar als het een Japanse karper (koi) is doe je alle moeite om hem in leven te houden. Japanse karpers zijn in de mode in de aquaria. In de dierenwinkel is een Koi Care Kit te koop. Een verbandtrommel voor Japanse karpers. Maar we mogen er van het etiket ook alle andere gewonde vissen mee behandelen, haringen, schol... Er zit onder meer een ontsmettingsmiddel in om zweren en wondjes te reinigen en pleisters om wonden mee af te dekken. Meisje kom eens kijken, een vis met een pleister!