vorige pagina
La Grande Borne
Naam Phygelius
Kaapse Fuchsia
Familie Scrophulariaceae
Helmkruidfamilie
Land/Gebied van herkomst Zuid-Afrika
   
 

Phygelius

Phygelius 'African Queen'. Phygelius 'African Queen'.

De Kaapse fuchsia lijkt niet op een fuchsia en is dan ook helemaal geen fuchsia, evenmin als iedere kleine zangvogel een vink of een sijsje is.

De Phygelius is een halfheester die de hele zomer bloeit met buisvormige, gele of oranje bloemen. Er zijn twee soorten in cultuur: Phygelius capensis en Phygelius aequalis. Beide soorten houden van goed doorlatende grond en van een warme standplaats. Dat wil niet zeggen dat ze per se in de zon moeten staan, want ook in de schaduw valt soms een beschutte standplaats te vinden. Phygelius capensis wordt hooguit een meter hoog en bloeit met koraalrode bloemen.

Bij Phygelius auequalis, die wat hoger wordt, zijn de bloemen rood met een gele binnenkant. De twee soorten zijn met elkaar gekruist en de ontstane hybride heet Phygelius x rectus. Een opvallende cultivar is Phygelius x rectus Sensation die bij zijn introductie met zijn petuniaroze bloemen inderdaad een sensatie veroorzaakte. Het is een kleur die je moet liggen.

Een plant die iedereen die hem ziet wel in de tuin wil, is Phygelius x rectus African Queen, met oranjerode bloemen aan stevige bloemstengels van ruim anderhalve meter hoog. Knip de verdorde stengels van African Queen pas aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar terug.

Snoei
In het voorjaar tot 20 cm terug snoeien

Winterhardheid:
In tegenstelling tot berichten dat de Kaapse Fuchsia niet winterherd zou zijn: Mijn exemplaar komt uit een tuin in NL en staat al jaren in de tuin waar het temperaturen tot -17 heeft overleefd.

Vermeerdering:

Kaapse Fuchsia's zijn makkelijk van zaad te kweken. Helaas zorgen kolibri's voor de natuurlijke bestuiving

Stekken in de zomer of simpelweg scheuren van de ouderplant.