met dank aan :

 

'plantenwereld' door Paul Geerts
Skimmia japonica 'Rubella'

 

Skimmia japonica 'Rubella'
Skimmia japonica 'Rubella'

Skimmia japonica 'Rubella' is de meest gekweekte cultivar van deze vrij populaire wintergroene struik.

Skimmia's zijn vooral populair vanwege de bruinrode bessen die bijna heel de winter op de plant blijven.
Maar nogal wat tuineigenaars zijn niet zo enthousiast over hun Skimmia omdat die nauwelijks bessen draagt.

Daarvoor bestaat meestal een heel eenvoudige verklaring: er bestaan namelijk mannelijke en vrouwelijke variëteiten en alleen de vrouwelijke vormen dragen vruchten.
En dan meestal alleen op voorwaarde dat er in de buurt ook een mannelijk exemplaar staat dat voor de bevruchting kan zorgen.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor de meeste hulstsoorten. Om zeker te zijn van een goede bevruchting kan u eventueel de natuur een handje toesteken en in het voorjaar een mannelijke bloeiende tak die zijn zaad vrijgeeft afbreken en ermee over de vrouwelijke bloemen borstelen.

Wie Skimmia’s wil omwille van de voorjaarsbloei moet echter mannelijke exemplaren zetten. De bloemtrossen van mannelijke planten zijn namelijk duidelijk groter en sierlijker.
Goede mannelijke vormen van S. japonica zijn naast ‘Rubella’, ‘Rubinetta’, ‘White Gerpa’ en ‘Fragrant Cloud’. ‘Kew Green’ is een goede mannelijke vorm van de hybride S.x confusa. ‘Scarlet Queen’, ‘Nymans’, ‘Kew White’ en ‘Veitchii’ zijn rijkdragende vrouwelijke klonen.

Bij ‘Rubella’ verschijnen de grote bruinrode bloemtrossen al eind augustus. De roomwitte tot zachtroze bloemen gaan open in april. De beste soort om bloemtrossen te knippen voor het bloemschikken.
‘Rubinetta’ is een recentere vorm die nauwelijks te onderscheiden is van ‘Rubella’. Wordt vooral gekweekt voor potteelt omdat hij al op jonge leeftijd zeer rijkelijk bloeit. Ook ‘White Gerpa’ lijkt sterk op ‘Rubella’, alleen zijn de bloemknoppen geelgroen in plaats van bruinrood. Een hele mooie vorm voor wie dat bruinrood toch maar niets vindt. ‘Fragant Cloud’ is de sterkst geurende Skimmia. De bloemen zijn roomwit.