vorige pagina

 

'plantenwereld' door Réginald Hulhoven
Dicentra spectabilis

 

 

Dicentra spectabilis
Dicentra spectabilis

Het gebroken hartje, Dicentra spectabilis, uit de duivekervelfamilie is inheems in ravijnbossen van Oost-China en Korea.

Zij heeft haar volksnaam te danken aan de vorm van haar bloem, die op een bloedende hart - “cœur blessé” - lijkt; haar Latijnse geslachtsnaam aan de twee sporen – de twee aurikels van het ‘hart’.‘Spectabilis’ betekent ‘merkwaardig’.
Deze soort heeft inderdaad de meest decoratieve bloemen van haar geslacht.

Dicentra spectabilis heeft broze wortelstokken die niet mogen verstoord worden en haar glasachtige stengels zijn bijzonder vatbaar voor lentevorst.

Dicentra spectabilis ‘Alba’ is een fraaie cultivar met zuiver witte bloemen en lichtere bladeren.

Andere soorten, uit Azië en Noord-Amerika, zoals Dicentra eximia en Dicentra formosa, zijn meestal lager en hebben kleinere minder typisch gevormde bloemen.
Zij hebben wel het voordeel van langer te bloeien.

Dicentra cucullaria heeft mooi gevormde, witte geelgepunte bloemen.

De zelden aangeboden Dicentra scandens is een klimmende soort met gele groengepunte bloemen.

Dicentra spectabilis ‘Alba’
Dicentra spectabilis ‘Alba’

Scheuren en stekken.
Volgroeide planten kunnen in het najaar (oktober) worden gescheurd of gedeeld. Stekken is vroeg in het voorjaar mogelijk. De stek wordt gemaakt van het blad met bladsteel. Gebruik van bewortelingspoeder (Rhizopon) is noodzakelijk. De stekken worden in een zandig humusmengsel gestoken. Eind mei, begin juni worden de stekken opgepot of op de definitieve plaats uitgeplant. Het erop volgende voorjaar zullen de nieuwe planten al bloeien.