Met dank aan :

vorige pagina

 

'plantenwereld' door Paul Geerts
Hopbellen

 

 

Humulus lupulus
Humulus lupulus

Hop (Humulus lupulus) is een zeer krachtige ranker die op goede grond jaarlijks zonder moeite 4 tot 5 m groeit. En enkele plant kan op n jaar tijd een flinke muur, een lelijke omheining of een kale boom bedekken. Een voordeel is dat de plant elk jaar afsterft en in het voorjaar opnieuw begint de schieten, wat het onderhoud vergemakkelijkt en waardoor het nooit een te slordige boel wordt. Bij het weghalen van de droge ranken moet u wel oppassen voor blote huid (handen, armen n aangezicht) omdat de ranken een soort weerhaakjes hebben die heel gemene krassen kunnen geven.

Hop leent zich uitstekend om te worden gebruikt als een soort natuurlijke zonwering op plaatsen waar men in de winter en het voorjaar wel zon wil, maar in volle zomer wil genieten van de schaduw: hij begint pas te schieten in april, en kan eind september tot de grond worden afgeknipt.

Hop verkiest een eerder zonnige standplaats (zeker het geelbladige ras 'Aureus') en een redelijk zware, voedzame grond die goed vochthoudend is. Maar ook in minder gunstige omstandigheden zal hij wel groeien, al zullen er dan minder hopbellen zijn. En die vormen nu net de voornaamste sierwaarde.

Hop moet u inderdaad niet direct planten voor de bloemen, die zijn nogal onopvallend. Maar het is, net zoals bijvoorbeeld wilde wingerd of klimop, een mooie bladplant. Bovendien zijn er de grote trossen sierlijk hangende, eerst delicaat groene, later goudgele hopbellen die vanaf september haast de hele plant bedekken. "The most underestimated of autumn flowers," zo las ik ooit. Alleen de vrouwelijke planten dragen dergelijke bellen.

Er bestaat ook een eenjarige hop, de Aziatische Humulus japonicus, die op dezelfde plaatsen groeit als de gewone hop. Eens u hem hebt, zal hij zich normaal elk jaar opnieuw uitzaaien en zich op die manier handhaven. In zeer gunstige omstandigheden zou hij zelfs durven woekeren.

 


De hopbellen zijn zeer geschikt om ergens in of rond het huis op te hangen. Daarvoor knipt u ze best nog groen af en laat ze ter plaatse drogen. Ze blijven heel de winter erg decoratief.

U kan de soms meterslange hopperanken gewoon in lange slierten boven een deur of een schouw, langs het plafond of een trapleuning hangen als een soort guirlande. U kan ze ook rond een tafel draperen of ze verwerken in een krans met andere herfstbloemen.

Zelfs voor mensen met twee linker handen, die helemaal geen verstand hebben van bloemschikken, kan het geen probleem zijn om een paar hopperanken op te hangen boven de deur of ze rond een rieten mand te wikkelen, voor een geslaagd herfstarrangement.