Met dank aan :

vorige pagina

 

rozenrubriek' door Rudy Velle
Rosa xanthina ‘Canary Bird’
Een vroegbloeiende gele roos

 

Rosa xanthina ‘Canary Bird’
Rosa xanthina ‘Canary Bird’

En van de eerste rozen die bij ons bloeien.
Vanaf begin mei is deze sierlijke grote struik overladen met enkele gele bloemen.
De naam xanthina verwijst naar xanthos en betekent geel in het Grieks.

Op moedertjesdag vind je steevast een boeket van ‘Canary Bird’ bij ons in huis.
De grote enkele geurende bloemen hebben een diameter van 6 7 cm en bedekken de volledige lengte van de takken.
De meeldraden zijn feller geel dan de bloembladen.
Eenmaal uitgebloeid blijft de struik decoratief, dan gaat het blad enorm groeien en met zijn negen tot dertien deelbladen lijken ze enorm op een varenblad.

Deze krachtige struik met mooi overhangende takken wordt 2 3 m hoog en 2 m breed. De uiteinden van de takken drogen ’s winters niet in, wat wel gebeurt bij andere vroegbloeiende gele rozen als Rosa hugonis en Springtime.
Wij ervaarden dat ze na een snoeibeurt vele jaren nodig heeft om te herstellen, dus laat ze gerust uitgroeien en snoei ze niet.

Deze merkwaardige gele roos vindt zijn oorsprong in de bergrijke streken van Afghanistan tot Noord China. Over zijn oorsprong vind je verschillende meningen.
Aanvankelijk dacht men dat Rosa xanthina ‘Canary Bird’ een verbeterde enkele vorm was van de Rosa xanthina (syn. Rosa slingeri). Deze dubbele gele roos werd teruggevonden in Chinese en Koreaanse tuinen en is reeds langer gekend dan de enkele vorm Rosa xanthina spontanea.

Volgens Graham Stuart Thomas zou Rosa xanthina ‘Canary Bird’, die de universeel best gekende gele soort is uit de reeks vroege bloeiers, afkomstig zijn van een kruising tussen Rosa hugonis en Rosa xanthina.

Wat ook de afkomst van deze roos mag zijn het is een prachtige en aan te raden tuinplant voor wie plaats heeft voor een geelbloemige struik.