vorige pagina
Startpagina
December storm 1999-2000
Lothar
volgende pagina
MilleniumBug 2000  

31/12/1999

Het telefoontje kwam toch nog onverwachts. "Het was een mooi bos, zo naast de woning. " Erger was dat een aantal dennen achter de woning waren gevallen. De ernst van de schade kon niet worden aangegeven. Op de grond lagen kapotte dakpannen. De eerste dag van het millennium was anders ingepland dan een autorit naar de Dordogne.

 

Met al die bomen op het dak zakte de moed toch aardig in de schoenen. Hoe krijg je dit in hemelsnaam het dak af.

Ook in de voortuin had de storm huisgehouden. Niet de stokoude Acacia maar de Lijsterbes had de storm niet overleeft. Aan deze zijde aan de woning geen schade opgelopen. De rozenboog was onder de takken-druk bezweken.

Het werk voor de volgende dag stond in ieder geval helder voor ogen. Eerst de paden rond het huis vrijmaken, zodat de toegang tot de garage weer op een enigzins normale manier toegankelijk was.

Als toetje kwam het ontbreken van de de nutsvoorzieningen. Geen water, licht en telefoon.

Een houtkachel is dan een uitkomst. Hout was er genoeg.

Zondag, 2 januari, aan de slag. Kettingzaag in de aanslag, verstand op nul en gaan. Veel aanloop van dorpsgenoten, die met eigen ogen de schade kwamen opnemen. Ook hierop het franse platteland is ramptourisme niet vreemd.

"Catastrophe", tientallen malen gehoord en neewarig schudden zij het hoofd. Toch goede raad ontvangen
"
Ga naar brandweer en vraag of zij een helpende hand kunnen bieden."

 

De eerstvolgende werkdag was de eerste rit naar de brandweer kazerne. Volle bak, volledige bezetting. Op de vraag voor hulp werd direct gereageerd. "Direct" komen we eraan.

Op de terugweg werd ik al gepasseerd door de brandweer. Zij waren er eerder dan ik

Mankracht en hulpmiddelen waren in ruime mate aanwezig. Tegen zo'n 10 kettingzagen waren de bomen niet bestand.

Je ziet er tegenop als een berg, maar nog voor de lunch was het karwei geklaar
De toegang naar de garage is vrijgemaakt. De ongevallen lijsterbes is door de hulptroepen uit de siertuin verwijderd. Het is dat het bos aan de achterzijde niet meer rechtop staat. Anders zou het niet opvallen hoe erg de storm heeft gewoed.
Achteraf viel de schade mee. Wat rijen dakpannen waren onder de druk van boomstammen bezeweken.   Van het bos was weinig rechtop blijven staan.
   
Column Pierre Huyskens
   

 

vorige pagina
Startpagina
Jaaroverzicht 2000
volgende pagina