vorige pagina
Startpagina
Omgeving Abjat 02
volgende pagina
Abjat sur Bandiat

Is gelegen in Dordogne Nord. Het departement Dordogne is onderdeel van de regio Aquitaine.

Eglise St André


In de zomer is het de herdenking van 'La belle de Fargeat" die het dorp is haar greep houdt.


In 1640 woonde er in het dorp Fargeat, behorend tot de gemeente Abjat, een heel mooi meisje Claire genaamd. Vaucocourt, de vorst van Thiviers vond haar zo aantrekkelijk, dat hij opdracht gaf haar in zijn kasteel onder te brengen. Claire was verloofd met Pierre de Masfrant en zij weigerde in alle hevigheid op dit voorstel. Toen de vorst terugkeerde mijn zijn leger om Claire te ontvoeren verdedigden de bewoners van Abjat en Fargeat haar met hart en ziel.
Een bloedig treffen vond plaats bij de brug van de Charelle. Er vielen vele doden onder hen Vaucocourt en Pierre de Masfrant. Deze 'volksopstand' werd genadeloos afgestraft.
In Nérac werd een speciale commissie samengesteld en op 8 mei 1641 veroordeelde men diverse inwoners van Abjat tot de galg, anderen tot verbannning.
De markt werd vernietigd en de kerkklokken werden neergehaald. Tijdens het transport viel één van de klokken in de rivier de Dronne en verdween in een wolk van schuim.Le Saut du Chalard waar, volgens de overlevering, de klok in het water is gevallen
(Champs Romain 8 km)

De legende wil dat de vorst van Vaucocourt als grote gele slang de brug bij de Charelle onveilig maakt en dat de ziel van Claire als een witte vogel in de kerktoren van Abjat onderdak heeft gevonden. Op Witte Donderdag om 14.00 uur laat de klok in de Dronne het water bubbelen.De grootste klok van meer dan 1800 pond werd naar Thiviers gebracht en werd geplaatst in de toren van de Sint Laurent kerk. Markten werden voor Abjat verboden. Er is een duidelijk verband te zien tussen het verbod voor Abjat en de opkomst van de markt in Piegut. Op 13 mei 1642 vond in Piegut de eerste markt plaats.
In 1641 komt de kerkklok voor op het wapenschild van Thiviers. Deze kerkklok bevond zich in de begrafeniskapel van Vaucocourt en zorgde in 1735,van wege het gewicht, voor het instorten van de toren
.

Op de 2e zondag in augustus wordt de geschiedenis herdacht. Het dorp speelt de geschiedenis na, er is kermis en 's avonds varken aan het spit op het dorpsplein.

Een goed voorbeeld hoe van een nood een deugd kan worden gemaakt.